Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΦΡΑΓΜΑΤΑ: ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!

Του Χρυσόστομου Μπούκα

Τον Ιούλιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε έκτακτη σύνοδο κορυφής να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στα εξής κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λετονία και Ουγγαρία.
“Στηρίζουμε –ισχυρίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες- όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητάς τους για απορρόφηση κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση,...
συμπεριλαμβανομένης και μέσω της προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Όσον αφορά στην πατρίδα μας, ισχυρίστηκαν, ότι η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει τελικά να αντεπεξέλθει στο υψηλό χρέος, που ήδη έχει οδηγήσει σε δύο “συμφωνίες διάσωσης”.
Ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn, παρουσίασε την πρόταση για την προσωρινή μείωση στο 5% της συμμετοχής της Ελλάδας στα αναπτυξιακά προγράμματα συγχρηματοδότησης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).


Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα μειώθηκε σε πρώτη φάση από 25% σε 15% τον Ιούλιο μετά τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας με την Κομισιόν.


Το μέτρο της μείωσης της εθνικής συμμετοχής δεν αντιπροσωπεύει νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που ήδη δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.


Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αυξηθεί το επίπεδο εκτέλεσης και το ποσοστό απορρόφησης και να εισρεύσουν ταχύτερα επιπλέον χρήματα στην εθνική μας οικονομία.


Παράλληλα, η Κομισιόν δημιούργησε ειδική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ανακοίνωσε ομάδα ελέγχου του προγράμματος. Επικεφαλής αυτής της ομάδας θα είναι ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, υπό την αιγίδα του ίδιου του κ. Μπαρόζο.


Στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας, θα υπάρξει συμβολή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας να ορίσει ένα “πρόσωπο-επαφή” που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ της ειδικής ομάδας εργασίας και των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Αυτό το πρόσωπο ορίστηκε και είναι ο σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, Γεώργιος Γλυνός.


Όπως σημειώνει ακόμη ο κ. Μπαρόζο, η Ομάδα Εργασίας, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.


Στόχος είναι να εγκαταλειφθούν εκείνα τα προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και με μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους και να δοθεί πλέον έμφαση σε σχέδια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην καλύτερη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.


Η Κομισιόν δεν θα αρκεστεί στην εισήγηση του Έλληνα εκτιμητή, αλλά θα προχωρήσει στη δική της διαδικασία εκτίμησης για το συγκεκριμένο έργο που μας αφορά, με στελέχη δικά της, προκειμένου να ελέγξουν τις παραμέτρους:


- Σκοπιμότητα
- Βιωσιμότητα
- Αποπεράτωση


Το ζήτημα της σκοπιμότητας είναι ζήτημα πολιτικό και θα έλεγα είναι περίπου τυπικό καθώς, η πάγια πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, εφόσον μία χώρα θεωρεί πως το έργο πρέπει να γίνει, αν δεν υπάρχουν ζητήματα τεχνικά, περιβαλλοντικά και τυπικά, τότε οι θέσεις της χώρας-μέλους γίνονται αποδεκτές.


Η βιωσιμότητα του έργου απαιτεί οικονομο-τεχνική μελέτη. Θεωρώ όμως ότι και αυτή η παράμετρος μπορεί να περάσει τον έλεγχο με επιτυχία για να υπάρξει συμφωνία.


Ένα μεγάλο θέμα για το οποίο το έργο των φραγμάτων “κινδυνεύει” να απενταχθεί, είναι το θέμα του χρόνου αποπεράτωσης, αφού θα πρέπει να εκτιμήσουν, να πειστούν οι εμπειρογνώμονες και ταυτόχρονα να εισηγηθούν με έκθεσή τους στην Κομισιόν, ότι το έργο θα τελειώσει το αργότερο το 2015.


Όλες αυτές οι συζητήσεις, έλεγχοι και τελικές διαπραγματεύσεις ορίστηκαν το μήνα Οκτώβριο. Είναι επόμενο ότι μέχρι να καταλήξουν οριστικά, εκτιμώ ότι ούτε ο Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε άλλος “αρμόδιος” είναι σε θέση να απαντήσει με βεβαιότητα. Εκφράζουν την “δική τους βεβαιότητα” που μεταφράζεται σε ευχή!


Αυτή θεωρώ αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια!


Τηλεφωνικές επικοινωνίες αδαών πολιτικών με τους “αρμοδίους” και “περιχαρή έως.. αγέρωχα” δελτία τύπου, καταγγελίες εκατέρωθεν, επισκέψεις στα Υπουργεία και ταξίδια στις Βρυξέλλες, μόνο σαν κακές θεατρικές παραστάσεις “αρπαχτής” από τριτοκλασάτους ηθοποιούς πρέπει να λογίζονται! Ναι, ναι, από τριτοκλασάτους ηθοποιούς!