Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Προχωράει το Μουσείο Τυπογραφίας- Δόθηκε ο φάκελος του έργου στο Δήμο- Τι έγινε με Δικαστικό Μέγαρο, Μον Ρεπό και Φορέα Διαχείρισης

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Μωραΐτη, συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε χθες, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και την παρουσία της βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου, εκπροσώπων του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και υπηρεσιακών στελεχών.
Στη σύσκεψη εκτός του θέματος της εγκατάστασης και λειτουργίας Μουσείου Τυπογραφίας συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της σύστασης...
Φορέα Διαχείρισης Παλιάς Πόλης, του Μον Ρεπό και της εξεύρεσης λύσης για την πρόσβαση στο υπό ανέγερση Δικαστικό Μέγαρο.
Μουσείο Τυπογραφίας
Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κέρκυρας τόνισε ότι στην σύσκεψη επανέλαβε ουσιαστικά τη θέση που εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα του Μουσείου Τυπογραφίας. «Ήμασταν σαφείς ότι χωρίς να έχουμε στα χέρια μας μελέτες, χωρίς γνώση μιας σειράς παραμέτρων και στοιχείων, ο Δήμος δεν μπορεί να συναινέσει στη δημιουργία του Μουσείου Τυπογραφίας. Λέμε ναι στις επενδύσεις, αλλά λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν. Απαιτούμε να έχουμε λόγο, ρόλο και ανταποδοτικά οφέλη», δήλωσε ο κ. Τρεπεκλή.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε ότι στη σύσκεψη δόθηκε ο πλήρης φάκελος του έργου, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, θα μελετηθεί και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και στη συνέχεια θα δοθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί απόφαση.
«Απλοί παρατηρητές δεν μπορούμε να είμαστε. Υπάρχουν κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα υπάρχει η Λαϊκή Αγορά, έχουμε κυκλοφοριακό φορτίο στην πόλη, δεν είναι δυνατόν να μην έχει ο Δήμος τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης στο Νέο Φρούριο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεπεκλής.
Ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος η απάντηση από πλευράς Δήμου δεν θα δοθεί βεβιασμένα, αλλά αφού μελετηθεί πρώτα ο πλήρης φάκελος και ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Φορέας Διαχείρισης Παλιάς Πόλης
«Συμφωνήσαμε και ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό για τον Φορέα Διαχείρισης Παλαιάς Πόλης» ανακοίνωσε ο κ. Τρεπεκλής, τονίζοντας ότι στη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού έγινε η τελική διευθέτηση των ζητημάτων και αναμένεται να αποσταλεί γρήγορα το τελικό σχέδιο από πλευράς Υπουργείου.
«Θα το μελετήσουμε, θα το παραδώσουμε και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα πάρουμε απόφαση ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τελική υπογραφή», ενημέρωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Ο κ. Τρεπεκλής τόνισε ότι υπήρξε καλή συνεργασία με την κ. Μενδώνη και τους Διευθυντές των αρμοδίων τμημάτων για την βελτίωση του σχεδίου για τον Φορέα Διαχείρισης και υπογράμμισε ότι «πρέπει να τρέξουμε γιατί όσο δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης, καθένας λειτουργεί στην πόλη με τον δικό του τρόπο».


Μον Ρεπό
Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, αναφορικά με τα θέματα της επιστροφής των κτιρίων του Μον Ρεπό στην κυριότητα του Δήμου Κέρκυρας. «Ζητάμε τα κτίρια να επιστρέψουν στο φυσικό ιδιοκτήτη τους, τον Δήμο Κέρκυρας, γιατί καθημερινά υφίστανται μεγάλη καταστροφή. Η κα. Μενδώνη έδειξε κατανόηση στο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο ΚΑΣ την επιστροφή των κτιρίων, πλην του κτιρίου Τίτο. «Θα πρέπει να γίνει μια νομική τακτοποίηση, είμαστε όμως στο τελευταίο στάδιο», διευκρίνισε ο κ. Τρεπεκλής και κατέληξε: «Εκτιμώ ότι και η κ. Μενδώνη κατάλαβε ότι ο Δήμος Κέρκυρας είναι έτοιμος, έχουμε μελέτες σε συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο και διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις. Είμαστε κατοχυρωμένοι τεχνοκρατικά, δεν κάνουμε αυθαίρετες διεκδικήσεις και δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά προς το Υπουργείο Πολιτισμού».


Πρόσβαση στο Δικαστικό Μέγαρο
Συνεργασία, τέλος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα έχει ο Δήμος Κέρκυρας προκειμένου να εγκριθεί η μετατόπιση της περίφραξης της Βίλα Ρόσσα, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα πρόσβασης προς το νέο Δικαστικό Μέγαρο.
Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Ανταποκρίθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού στο αίτημα για συνεργασία με τις Τ.Υ. του Δήμου. Η λύση για το θέμα της πρόσβασης στο δικαστικό μέγαρο είναι η μετατόπιση της περίφραξης της Βίλα Ρόσσα. Υπήρξε λάθος επιλογή τότε, δεν ερωτήθηκε ο Δήμος και σήμερα έχουμε προβλήματα. Να επαναλάβω: Ναι στα έργα και τις επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στο Δήμο, τους δημότες και το περιβάλλον».