Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις και ο ρόλος του σημιτικού μπλοκ

ΠΗΓΗ:http://www.zougla.gr
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική κρίση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία διενέργειας Δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Στις 18:00 το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Η βουλευτής, Μιλένα Αποστολάκη, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση της αργά το μεσημέρι της Τρίτης μειώνοντας στον αριθμό των 152 βουλευτών την....
 κυβερνητική πλειοψηφία.
Αμέσως μετά η Βάσω Παπανδρέου με δημόσια ανακοίνωσή της κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να συγκαλέσει Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να κλειδώσει η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές. Λίγο αργότερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή με επιστολή της ζητούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, όχι όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό.


Σε αντίθετη περίπτωση, πληροφορούσε πώς θα προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της. Η πρόθεση της βουλευτού μείωνε την κυβερνητική πλειοψηφία σε 151 βουλευτές.


Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφορούσαν ευρέως και για άλλες επερχόμενες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφορούσαν είτε μέλη της πρώην ομάδας Βενιζέλου είτε βουλευτές που ανήκαν στο «Σημιτικό μπλοκ».


Την ίδια ώρα, παλαιά σημιτικά στελέχη όπως ο Στέφανος Μανίκας, ο Βαγγέλης Μαλέσιος, ο Δημήτρης Μπατζελής (αδελφός της βουλευτού Φθιώτιδας) με κοινή τους δήλωση καλούσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές ζήτησε με παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η παρέμβαση της ομάδας των τριών, Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση.


Η ασθένεια Βενιζέλου


Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρισκόταν στο νοσοκομείο, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας και μετά την αγόρευση του στη Βουλή . Ο κ. Βενιζέλος παρόλα αυτά συνομίλησε το πρωί της Τρίτης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, με τον πρόεδρο της Ντώϋτσε Μπανκ κ. Άκερμαν, τον Επίτροπο Όλι Ρέν και το μέλος της Τρόϊκα κ. Τόμσεν.


Οι χρηματαγορές ήδη από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σημείωσαν πτώση με το ευρώ να παίρνει την κατιούσα. Η τάση αυτή συνεχίστηκε στις χρηματαγορές της Ασίας και αργότερα,το πρωί της Τρίτης, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώθηκαν έντονες πτωτικές τάσεις. Το ευρώ εξακολούθησε να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου και του γιεν και την Τρίτη.


Έντονη δυσφορία εξέφρασε το Βερολίνο σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε Δημοψήφισμα την νέα δανειακή συμφωνία. Τη θλίψη εκφράζει το Παρίσι. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για το ελληνικό ζήτημα. Αρνητικά ήταν στο σύνολό τους και σχεδόν όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού Τύπου ως προς την πρωτοβουλία Παπανδρέου.


Η Αντιπολίτευση ζητά εκλογές


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια για τις θέσεις του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να αποφευχθεί η διενέργεια Δημοψηφίσματος χαρακτηρίζοντας ως πολιτικό τυχοδιωκτισμό την πρόταση Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως τίθεται σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον του τόπου και πρόσθεσε πως η διενέργεια προώρων εκλογών είναι πλέον εθνική ανάγκη.


Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και στη συνέχεια εκλογές ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου συνεδρίασε στη Βουλή. Εκλογές ζήτησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Δημοκρατική Αριστερά.


Καταιγιστικές εξελίξεις


Το γεγονός ότι η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη ανήκε στον «κύκλο Βενιζέλου» αλλά και η πληροφορία πως και άλλοι βουλευτές του ιδίου κλίματος ή του «σημιτικού μπλοκ» εκφράζουν με ένταση την δυσφορία και την αντίθεση τους στις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου πυροδότησαν εκ νέου εκτιμήσεις πως πίσω από την «εξέγερση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» κρύβεται ο μηχανισμός του περιβάλλοντος του σημερινού υπουργού Οικονομικών. Ορισμένοι παράγοντες στην Ιπποκράτους ωστόσο σημείωναν πως εδώ και δύο μήνες πρώην πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου άρχισαν να του ασκούν ιδιαίτερα σκληρή κριτική.


Κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν πάρει εδώ και καιρό τις αποστάσεις τους από τον Γιώργο Παπανδρέου εξηγούσαν το απόγευμα της Τρίτης πως ενδεχομένως και εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, η κυβέρνηση θα απολέσει την δεδηλωμένη, ακόμη και πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (την Παρασκευή).


Για αργά το απόγευμα της Τρίτης ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μία συνεδρίαση η οποία, δεδομένων των εξελίξεων, θα μπορούσε να πάρει και άλλη τροπή.