Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ομόφωνη απόφαση για την παραχώρηση χρήσης των γηπέδων στον ΔΟΠΑΠ

Την ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση χρήσης των γηπέδων του Δήμου Κέρκυρας στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κέρκυρας, έλαβε προς ημερησίας διατάξεως το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας στην χθεσινή του συνεδρίαση.
Η εισήγηση του Προέδρου του ΔΟΠΑΠ Σπύρου Πανδή έχει ως ακολούθως:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, με την θέσπιση του νόμου 3852/2010 για τον «Καλλικράτη» οι νέοι Δήμοι που προέκυψαν απέκτησαν πρόσθετες αρμοδιότητες και ευθύνες. Στην Κέρκυρα, με την συνένωση των....
12 Δήμων και των τριών Κοινοτήτων των Διαποντίων Νήσων προέκυψε ο νέος Δήμος Κέρκυρας, στον οποίο περιήλθαν όλες οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των παλαιών δημοτικών ενοτήτων.
Βάσει, λοιπόν, του "Καλλικράτη" στους δήμους με πληθυσμό κάτω από 300 χιλιάδες, όπως ο Δήμος Κέρκυρας, η αρμοδιότητα του αθλητισμού περνά, μαζί με αυτή του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εν προκειμένω στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Κέρκυρας.
Οι ΟΤΑ ανέκαθεν διεκδικούσαν την πλήρη κυριότητα των αθλητικών χώρων και των εγκαταστάσεων για χρήση και αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών. Διεκδικούσαμε δηλαδή, να παραμείνουν ως ελεύθεροι χώροι αναψυχής και πρασίνου και η χρήση τους να είναι για τους πολίτες και τα παιδιά μας. Πάντα όμως υπό τον όρο ότι η πολιτεία θα ήταν συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, ώστε να μπορούν οι φορείς των ΟΤΑ να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες τους.
Στο πνεύμα αυτό, και με δεδομένο ότι τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν περιέλθει στην κυριότητα και ευθύνη του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, θεωρώ ότι ο φορέας που πρέπει να αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα, είναι εκείνος που έχει εκ του νόμου την ευθύνη, δηλαδή ο ΔΟΠΑΔ Δήμου Κέρκυρας.
Σύμφωνα τώρα με την καταγραφή που έχουμε κάνει και τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κέρκυρας, έχει συσταθεί (με την με αριθμό 5-1/30-9-2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ) Διεύθυνση Αθλητισμού και ειδικό Τμήμα Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο οποίο εντάσσονται τα εξής γήπεδα:


Α/ Γήπεδα ποδοσφαίρου με συνθετικό τάπητα
1. Γήπεδο Λευκίμμης
2. Γήπεδο Αγίου Ματθαίου
3. Γήπεδο Κοντοκαλίου
4. Γήπεδο Περιβολίου
5. Γήπεδο Θιναλίων
6. Γήπεδο Σκριπερού
7. Γήπεδο Αυλιωτών
8. Γήπεδο Καρουσάδων
9. Γήπεδο Κασσιόπης
10. Γήπεδο Αγίου Αθανασίου (εκτός προδιαγραφών)
11. Γήπεδο Νυμφών
12. Γήπεδο Πετριτή (νέο)
13. Γήπεδο Αγίων Δέκα (υπό κατασκευή)
Β/ Γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χόρτο
Γήπεδο Καστελάνων Μέσης
Γ/ Γήπεδα με χώμα
1 . Γήπεδο Αγίου Νικολάου
2. Γήπεδο Κάτω Γαρούνα
3. Γήπεδο Αγίου Μάρκου
4. Γήπεδο Γαζάτικων Κορακιάνας
5. Γήπεδο Κανακάδων
6. Γήπεδο Άφρας
7. Γήπεδο Συναράδων
8. Γήπεδο Αγραφών
Δ/ Γήπεδα 5Χ5, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ πρώην δημοτικών ενοτήτων.


Σημειώστε ότι ως Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ ήδη έχω κάνει επαφές και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των αθλητικών σωματείων και φορέων ανά περιοχή, και προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες, προκειμένου να διευθετήσουμε ζητήματα που αφορούν στην απρόσκοπτη λειτουργία τους και τη συνεργασία με τον Δήμο.
Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί η συντονισμένη εργασία που γίνεται, να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων, με όλες τις δυσλειτουργίες που συνεπάγεται αυτό, αλλά και να μπορέσουμε απρόσκοπτα να λειτουργήσουμε επ’ ωφελεία του μαζικού, πρωτογενούς αθλητισμού αιτούμαστε την παραχώρηση της χρήσης των γηπέδων στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Κέρκυρας.
Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θα επιζητήσουμε την συνεργασία των αθλητικών φορέων του τόπου, για όποια παρέμβαση, δράση ή απόφαση λάβουμε, με δεδομένο ότι ο αθλητισμός μας ενώνει όλους και μας οδηγεί όλους σε περισσότερες διεκδικήσεις για το καλό της Κέρκυρας.


Με εκτίμηση,
Σπύρος Πανδής,
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΠ Δήμου Κέρκυρας».