Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2012-2014

Η οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων 2012-2014, ήταν ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, που έγινε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


Η εισήγηση


Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με βάση τους ιδρυτικούς της σκοπούς, ως Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει,...
προγραμματίζει και υλοποιεί πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ουσιαστικό εργαλείο για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση της συνολικής αναπτυξιακής προσπάθειας που επιχειρείται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αποτελεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας θα αποτελέσει το βασικό προγραμματικό κείμενο για τη Διοίκηση της Περιφέρειας, σε όλη τη διάρκεια της θητείας των αιρετών της οργάνων, που θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάλυση, την αξιολόγηση και την υλοποίηση δράσεων και πολιτικών, οι οποίες θα συμβάλουν στην βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της Περιφέρειας και στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της ως οργανισμού.
Με το Νόμο «Καλλικράτης», η αυτονόητη ανάγκη του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετήθηκε με την εισαγωγή της υποχρέωσης δημιουργίας μόνιμων διαδικασιών προγραμματισμού και εκπόνησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ενώ με την Υπουργική απόφαση (ΥΑ 74754/ 30-10-2010) προσδιορίσθηκε το περιεχόμενο, η δομή, ο τρόπος υποβολής, τα όργανα και τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) β΄ βαθμού.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων, προκήρυξε διαγωνισμό και ανέθεσε σε εξειδικευμένο Σύμβουλο το έργο για την υποστήριξη εκπόνησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την μορφή Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο θα έχει με ενιαία δομή, συγκρότηση και λογική για το σύνολο των διοικητικών και γεωγραφικών υποενοτήτων της Περιφέρειας, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.


Περιεχόμενο Επιχειρησιακού Προγράμματος


Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, αφορά στο σύνολο των παρεμβάσεων που θα αναπτύξει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τα Νομικά της Πρόσωπα, για την περίοδο 2012-2014, και περιλαμβάνει:
 Τη διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας και των προβλημάτων και κρίσιμων ζητημάτων ανάπτυξης της, των αναγκών των πολιτών της, καθώς και των προτεραιοτήτων βελτίωσης της εσωτερικής διοικητικής αποτελεσματικότητας της
 Τη διατύπωση του Αναπτυξιακού Οράματος της Περιφέρειας και την εξειδίκευση της Στρατηγικής για την προσέγγιση και την κατάκτηση του αναπτυξιακού οράματος,
 Την εξειδίκευση των στόχων και των κατευθύνσεων της αναπτυξιακής πολιτικής, στο επίπεδο της Περιφέρειας και τη διατύπωση των αξόνων προτεραιότητας για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας ως αυτοδιοικητικού οργανισμού
 Την ιεράρχηση των αναγκών σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και έργα και τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό για όλη τη διάρκεια της προγραμματικής θητείας των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης
 Τον οικονομικό προγραμματισμό για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς και την εισαγωγή διαδικασιών παρακολούθησης και αξιολόγησης της εφαρμογής του.
Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθεί μέσα από Ετήσια Προγράμματα Δράσης, τα οποία θα αποτελούν την εξειδίκευσή του και τον ετήσιο προγραμματισμό μέχρι τη λήξη της θητείας της Διοίκησης της Περιφέρειας.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Α. Στρατηγικός Σχεδιασμός
Περιλαμβάνει την διατύπωση του Αναπτυξιακού Οράματος της ΠΙΝ και την διαμόρφωση της Στρατηγικής υλοποίησης του.
Οριστικοποιείται ύστερα και από διαβούλευση με την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Β. Επιχειρησιακός Σχεδιασμός
Εξειδίκευση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων (ειδικοί στόχοι, Μέτρα και Δράσεις), με τριετής προγραμματισμό των δράσεων.
Δημοσιοποιείται στο ευρύτερο κοινό.
Γ. Οικονομικός Προγραμματισμός και Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης
Κατάρτιση του Οικονομικού Προγραμματισμού και διαμόρφωση των δεικτών παρακολούθησης αξιολόγησης της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος
Δ. Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2012
Κατάρτιση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το έτος 2012.


Διαδικασίες Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος


Για την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας:
α) συγκροτήθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Ομάδα Υποστήριξης του Έργου, που θα συνέβαλλε στην συλλογή των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης της Περιφέρειας, ανά Περιφερειακή Ενότητα,
β) συντάχθηκε και διανεμήθηκε στις υπηρεσιακές μονάδες της ΠΙΝ Ερωτηματολόγιο διάγνωσης της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωσης προτάσεων πολιτικής στις περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας
γ) πραγματοποιήθηκε η γίνει συλλογή επεξεργασία στατιστικών και άλλων των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιφέρεια,
δ) καταρτίσθηκε ένα αρχικό σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, το οποίο μετά από ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που διανεμήθηκε προς διαβούλευση στους Δήμους της εδαφικής επικράτειας της Περιφέρειας, μαζί με ειδικό ερωτηματολόγιο για κατάθεση απόψεων και προτάσεων.
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με συναντήσεις / τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, ανά Περιφερειακή Ενότητα (με συμμετοχή στις περισσότερες περιπτώσεις και των μειοψηφίων ).
Με βάση και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης ο Σύμβουλος, σε συνεργασία με την Ομάδα Υποστήριξης του Έργου, προσάρμοσε κατάλληλα και οριστικοποίησε το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, με σκοπό την έγκριση του από την Εκτελεστική Επιτροπή, ώστε στην συνέχεια να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Αναπτυξιακό Όραμα της ΠΙΝ


Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΠΙΝ αποτελεί το κείμενο διατύπωσης του Αναπτυξιακού Οράματος της Περιφέρειας για το 2020, καθώς και της εξειδίκευσης της Στρατηγικής για την πραγματοποίηση του.
Λαμβάνοντας υπόψη:
 Τις ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες και πολιτικές και κυρίως την «Αναπτυξιακή Στρατηγική Ευρώπη 2020»
 Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
 Τις πολιτικές δεσμεύσεις της ηγεσίας της ΠΙΝ
 Τη συνθετική αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης και των αναπτυξιακών προοπτικών και δυνατοτήτων της Περιφέρειας
 Τις απόψεις - προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους Δήμους της εδαφικής επικράτειας της Περιφέρειας
ως Κεντρικός Στρατηγικός Αναπτυξιακός Στόχος και Όραμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2020 προσδιορίστηκε:


«Η Ορθολογική και Βιώσιμη Ανάπτυξη με Αναγνωρίσιμη Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Ταυτότητα και Διασφάλιση της Κοινωνικής Ευημερίας και Συνοχής».


Προϋποθέσεις Υλοποίησης του Οράματος της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελούν:
1. Η Εφαρμογή των Βασικών Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιλαμβάνουν:
 Η Προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής και Ενδυνάμωση της Περιφερειακής Ταυτότητας
 Η Βελτίωση της Πρόσβασης σε Ποιοτικές Υπηρεσίες και Υποδομές – Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
 Η Αξιοποίηση Τοπικών Παραγωγικών Πόρων στην δημιουργία Οικονομικών Ευκαιριών
 Η Ενίσχυση της Καινοτομίας και δημιουργία πολυδιάστατων Ευκαιριών Απασχόλησης
 Η Επιδίωξη Οικονομικής Ανάπτυξης που αναγνωρίζει και σέβεται τις Ανάγκες του Κοινωνικού Συνόλου
2. Η Αποτελεσματική Αξιοποίηση των Κρίσιμων Παραγόντων Υποστήριξης του Οράματος, οι οποίοι είναι
 Οι Άνθρωποι (κάτοικοι - πολίτες), οι οποίοι ευρίσκονται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας, με στόχο την διάχυση των ωφελειών από την οικονομική μεγέθυνση, καθώς και της ευημερίας στο σύνολο τους.
 Το Φυσικό Περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί προτεραιότητα στο σύνολο των πολιτικών της Περιφέρειας, με στόχο την διαφύλαξη και αξιοποίηση του βασικού πλουτοπαραγωγικού πόρου της, η οποία βρίσκεται στα όρια της φέρουσας ικανότητάς της.
 Οι Παραγωγικές Δραστηριότητες, οι οποίες με αιχμή τον τουρισμό, που θα πρέπει διαφοροποιηθεί ποιοτικά, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν ένα ορθολογικά ισορροπημένο μίγμα, με την ουσιαστική συμμετοχή του πρωτογενούς, αλλά και του δευτερογενούς τομέα.


Γενικοί Στρατηγικοί Στόχοι της ΠΙΝ


Οι Γενικοί Στρατηγικοί Στόχοι της ΠΙΝ εστιάζουν στην επίτευξη του Αναπτυξιακού Οράματος.
Σε ποσοτικό επίπεδο, οι Γενικοί Στρατηγικοί Στόχοι θα πρέπει να έχουν ως κεντρικό γνώμονα την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας Ευρώπη 2020, και στο εσωτερικό της ΠΙΝ, και ειδικότερα των επιμέρους στόχων που αφορούν:
 Στην αύξηση του επιπέδου απασχόλησης, στην ηλικιακή κατηγορία 20-64 ετών, σε 70%
 Στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης της σχολικής εκπαίδευσης σε 9,7%
 Στην αύξηση του ποσοστού των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ηλικιακή κατηγορία 30-34 ετών, σε 32%
 Στη σημαντική μείωση του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχιας, ή κοινωνικού αποκλεισμού
καθώς, επίσης, και στην ισόρροπη αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην ΠΙΝ άνω του μέσου επιπέδου για το σύνολο της χώρας, με μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Για την επίτευξη των Στρατηγικών Στόχων της, η ΠΙΝ οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις, τόσο στις θεματικές περιοχές εκτελεστικής αρμοδιότητος της, όσο και στις θεματικές περιοχές γνωμοδοτικής, ή συμβουλευτικής / συντονιστικής αρμοδιότητας της.
Με βάση τα ανωτέρω, οι Γενικοί Στρατηγικοί Στόχοι της ΠΙΝ, διαμορφώνονται ως ακολούθως:
1. Βελτίωση Προσπελασιμότητας – Ανάπτυξη Υποδομών
2. Ορθολογικός Χωροταξικός Σχεδιασμός
3. Περιβαλλοντική Προστασία
4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικών Υποδομών
5. Διαφοροποίηση του Παραγωγικού Προτύπου με έμφαση στη αξιοποίηση συνεργιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον Τουρισμό
6. Βελτίωση της Αποτελεσματικής και Αποδοτικής Λειτουργίας της ΠΙΝ


Άξονες Προτεραιότητας και Ενδεικτικοί Ειδικοί Στόχοι της ΠΙΝ
Από την ανάλυση – εξειδίκευση των Γενικών Στρατηγικών Στόχων της ΠΙΝ και των κρίσιμων ζητημάτων που συνδέοντα με αυτούς, προέκυψαν οι ακόλουθοι πέντε Άξονες Προτεραιότητας της Στρατηγικής της ΠΙΝ:
1. Βελτίωση της Προσπελασιμότητας – Ανάπτυξη Βασικών Υποδομών
2. Προστασία Περιβάλλοντος & Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
3. Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής (Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός / Αθλητισμός)
4. Οικονομική Ανάπτυξη και Απασχόληση
5. Ενίσχυση της Διοικητικής Ικανότητας της ΠΙΝ
Οι ανωτέρω Άξονες Προτεραιότητας αναλύθηκαν σε επιμέρους ενδεικτικούς Ειδικούς Στόχους, οι οποίοι εστιάζουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων – αναγκών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, λαμβανομένων υπόψη και των περιορισμών των οικονομικών πόρων της ΠΙΝ, οι ενδεικτικοί Ειδικοί Στόχοι θα οριστικοποιηθούν και θα εξειδικευτούν σε έργα και δράσεις, με κατηγοριοποίηση του βαθμού προτεραιότητας.
Με βάση την ανάλυση – εξειδίκευση αυτή, θα καταρτιστεί ο Οικονομικός Προγραμματισμός για την περίοδο 2012-2014, οι Δείκτες Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, και στην συνέχεια το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το 2012.
Στόχος της όλης διαδικασίας είναι ο εφοδιασμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με ένα αξιόπιστο και τεκμηριωμένο Σχέδιο Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τρέχουσες συνθήκες στενότητας πόρων και δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα αποτελέσει το πλαίσιο και το εργαλείο για την υποστήριξη της εφαρμογής των πολιτικών αρμοδιότητάς της.