Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση Χαραλάμπους:Καταστροφικές και θανατηφόρες οι τροποποιήσεις του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας για αναπήρους χρόνιους πάσχοντες

Με βάση την τροποποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), προβλέπεται σημαντική μείωση στο Βαθμό Αναπηρίας για τους πάσχοντες από Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία. Συγκεκριμένα, για τους πάσχοντες από βαριάς μορφής ομόζυγης β-Μεσογειακής Αναιμίας προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας 50%-80% (αντί του 67% - 80% που ίσχυε με βάση τον προηγούμενο ΚΕΒΑ) και για...
 τους πάσχοντες από ομόζυγο Δρεπανοκυτταρική Αναιμία προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας 40% - 80% (αντί του 50% - 100% που ίσχυε).
Πρόκειται για δύο εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες, οι οποίες έχουν πλήθος επιπλοκών, και όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε συνεχή και επίπονη θεραπευτική αγωγή με συνεχείς επιπλοκές, έχοντας μέσο όρο επιβίωσης με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τα 50 έτη.
Ανάλογη είναι η αντιμετώπιση των μεταμοσχευθέντων μετά τον 1ο και 2ο χρόνο από την μετα–μόσχευση, οι οποίοι για όλη τους την ζωή είναι αναγκασμένοι να κάνουν ισχυρές θεραπείες ανο–σοκαταστολής, με πλήθος σοβαρών επιπλοκών για να μην αποβάλει ο οργανισμός στους το μόσχευμα.
Η μείωση του βασικού ποσοστού αναπηρίας από 67% σε 50%, είναι κρίσιμης σημασίας για τους συγκεκριμένους ασθενείς, λόγω του ότι για να ασφαλίζονται ισοβίως – και άνω των 26 ετών – από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει να έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και όχι 50%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άνω των 26 ετών σε μεγάλο αριθμό των ασθενών αυτών, δεν θα παρέχεται από το κράτος Βιβλιάριο Ασθενείας για την κάλυψη των μεταγγίσεων και των φαρμάκων τους, με τεράστια οικονομική επιβάρυνσή τους για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να επιβιώσουν. Ουσιαστικά καταδικάζονται από την πολιτική των περικοπών υπέρ του κεφαλαίου σε μείωση του προσδόκιμου ζωής τους. Είναι δε σαφές ότι το όριο του ποσοστού αναπηρίας του 50% δεν λαμ–βάνει υπόψη την αιμοσιδήρωση και τις άλλες σοβαρότατες επιπλοκές της συγκεκριμένης νόσου.
Επιπροσθέτως, για τον καθορισμό των νέων ποσοστών αναπηρίας και την τροποποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, συστάθηκε υπό τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Επιστημονική Επιτροπή, με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο 3863 του Ιούλη του 2010. Να σημειωθεί δε, ότι δεν ζητήθηκε καν η γνωμοδότηση της Ειδικής Επιτροπής Μεσογειακής Αναιμίας (η οποία λειτουργεί στα πλαίσια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας),
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει την ανησυχία του ΚΚΕ που είχε εκφραστεί με ανάλογη ερώτηση τον Σεπτέμβρη του 2011 ότι η διαδικασία κατάρτισης του νέου κανονισμού δεν στηριζόταν σε επιστημονικές μελέτες αλλά σε μία συνειδητή επιλογή χτυπήματος και περιορισμού των αναπηρικών συντάξεων, των παροχών και των επιδομάτων στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες.
Άλλωστε οι μαζικές περικοπές από τις παλιές υγειονομικές επιτροπές και από τα Κ.Ε.Π.Α. είναι δεικτικό με τι κριτήριο και κατευθύνσεις λειτούργησαν και λειτουργούν.
Η εγκληματική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου που με πρόσχημα την κρίση περικόπτει βάναυσα δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, και δικαιώματα όπως οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα
Ν’ αποσυρθεί ο ως άνω κανονισμός.
Να στηριχτούν ιδιαίτερα οι ανάπηροι και οι χρόνιου πάσχοντες με την πλήρη και δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, υγειονομικών υλικών και τεχνικών βοηθημάτων, και την ολόπλευρη στήριξη τους με επιδόματα με βάση τις ανάγκες τους. Την παροχή βιβλιάριου υγείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Ο βουλευτής
Μπάμπης Χαραλάμπους