Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Έργα με απορρόφηση αν και ….. δεν έχουν δημοπρατηθεί !!!


Γράφει ο Μάκης Φόρτες

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου έδωσε συνέντευξη τύπου για την ενημερωτική επίσκεψη που είχε στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ των άλλων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που ακολούθησε τη συνέντευξη, «ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στη λίστα των έργων που δημοσιοποιήθηκε και που δημιούργησε αντιδράσεις, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα έργα που...
εμφανίζουν απορροφήσεις μέχρι τέλος του 2011 και όχι για λίστα όλων των έργων που έχουν ενταχθεί» – Ο κ. Σπύρου αναφέρεται σε λίστα 181 έργων που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεταξύ των οπίων βρίσκονται 4 έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
(https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ajg1MGYerw9NdHhyMWFLRUxUcVRvMkdBd01xOXNLTWc#gid=0 ).


Δυστυχώς όμως τα γεγονότα διαψεύδουν τον κ. Σπύρου και τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Τα δύο από τα τέσσερα έργα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη λίστα των 181 έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν καν δημοπρατηθεί !!!
Άρα δεν «πρόκειται για έργα που εμφανίζουν απορροφήσεις μέχρι τέλος του 2011», όπως ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου.
Οπότε δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για «λίστα εντυπώσεων».


Τα έργα που διεκδικούν την πρωτοτυπία να εμφανίζουν απορρόφηση …..δίχως να έχουν δημοπρατηθεί, είναι :
• «Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Ζακύνθου» (αριθμός 125), το οποίο ειρήσθω εν παρόδω …..δεν έχει καν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
• «Διαπλάτυνση δίαυλου Λευκάδας» (αριθμός 136), το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται…. για να δημοπρατηθεί.
Τα άλλα δύο έργα μπορεί πράγματι «να εμφανίσουν απορρόφηση μέχρι τέλος του 2011» αφού βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι το «Θέατρο Ζακύνθου» (αριθμός 139) και η «Κατασκευή κτιρίου του τμήματος (του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων) Οικολογίας και Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο» (αριθμός 153), που όμως προέρχονται από το Γ΄ ΚΠΣ και που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ….. από το 2009, όπως σχεδόν όλα τα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο.
Με βάση όλα αυτά, που είναι πέρα πάσης αμφιβολίας, το ερώτημα είναι εύλογο:
Τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί άραγε η απροκάλυπτη παραπληροφόρηση των πολιτών για την πορεία του ΕΣΠΑ, εκτός από το ότι «στα Ιόνια Νησιά ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι»;


Δυστυχώς η αλήθεια είναι αμείλικτη.
Η καθυστέρηση στο ξεκίνημα των ενταγμένων έργα στο ΕΣΠΑ συμβάλλει στην τρελή κούρσα της ανεργίας στα Ιόνια Νησιά – 12,8% τον περασμένο Αύγουστο.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τελευταία εμφανίζονται αθρόες εντάξεις έργων (ακόμη και από το Γ΄ ΚΠΣ που (υποτίθεται) έχει ολοκληρωθεί πριν 2 ½ χρόνια !) με υπερδέσμευση των υπαρχουσών πιστώσεων (άνω των 100 εκατ. ευρώ) που μπλοκάρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις πιστώσεις της επόμενης Ε΄ προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, συμβάλλοντας έτσι για τη μακροχρόνια ύφεση των δημοσίων επενδύσεων στα Ιόνια Νησιά.


Η όποια ανάπτυξη στα Ιόνια Νησιά επιχειρείται πλέον με «πλαστικό χρήμα», στέλνοντας το λογαριασμό στους επόμενους – την επόμενη Περιφερειακή Αρχή και το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με αυτόν τον τρόπο όμως απεμπολείται ο διεκδικητικός ρόλος που οφείλει να έχει η αυτοδιοίκηση, εν προκειμένω η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


Αντί, λοιπόν, να παραπληροφορούνται οι πολίτες για ανύπαρκτες απορροφήσεις έργων που ….. δεν έχουν καν δημοπρατηθεί, καλά θα ήταν να ξεκινήσει επιτέλους και κανένα νέο έργο στα Ιόνια Νησιά.
Και φυσικά θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο από «τις λίστες των εντυπώσεων» να υπάρξει ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ανατροπή της υποβάθμισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην επόμενη Ε΄ Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 που έγινε με παρωχημένα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που ως αποτέλεσμα έχει τη μείωση των πόρων που θα διατεθούν κατά 80 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, από τους διατιθέμενους στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013!