Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πάλι για τα φράγματα ο λόγος- Αμαν ρε παιδιά- Δε θέλουμε άλλα έργα στο νησί- Χορτάσαμε....

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για το έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Θάνος Μωραΐτης και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Παξών κ. Μπογδάνος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας κ. Σπίγγος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Οικονομίδης, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Ζεμπιλιάδου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΕΡΑΑ κ. Χατζηπαραδείσης, ο Προϊστάμενος της Δ6 του ΥΠΥΜΕΔΙ κ. Κοτσώνης, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β’ ΕΥΠ και ΠΛΑΠ κ. Ψαρουδάκης. Στην εισήγηση του ο κ. Μωραΐτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι...
υλοποιεί τη δέσμευση του κ. Χρυσοχοϊδη για την ένταξη και ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, τονίζοντας ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει πολιτικό, αλλά τεχνικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι σκοπός της είναι η ενημέρωση των τοπικών φορέων για την πρόοδο του έργου.
Ο προϊστάμενος της Μονάδας Β’ της ΕΥΔ κ. Ψαρουδάκης ενημέρωσε πως αμέσως μετά τη σύσκεψη της 2ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τεχνικές συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπρόσωπων του ΥΠΑΑΝ, της ΜΟΔ, της Δ6, της αντιπροεδρίας και των μελετητών του έργου, κατά τις οποίες καθορίστηκαν επακριβώς οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις τεχνικοοικονομικές μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και στους φακέλους των έργων. Έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από τη ΜΟΔ η αναγκαία τεχνική βοήθεια προς της Δ6 προκειμένου να τροποποιηθούν τα τεχνικά δελτία της ύδρευσης των Παξών και της Ύδρευσης της Πόλης της Κέρκυρας και της Νότιας Κέρκυρας. Ήδη, αύριο η Δ6 καταθέτει προς ένταξη στο ΕΠΕΡΑΑ το Τεχνικό Δελτίο για το έργο Ύδρευσης των Παξών. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του μηνός Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του τεχνικού δελτίου του έργου ύδρευσης της Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας προκειμένου να ενταθούν άμεσα και αυτά. Τέλος, εντός του Φεβρουαρίου θα έχει τροποποιηθεί και ο φάκελος μεγάλου έργου των φραγμάτων προκειμένου να αποσταλεί στην Ε.Ε.
Ο κ. Κοτσώνης από την πλευρά του κατέστησε σαφές πως ο νέος προγραμματισμός για το σύνολο του έργου περιλαμβάνει 3 τεχνικά δελτία για πέντε συνολικά εργολαβίες( μια για του Παξούς, μια για τη Νότια Κέρκυρα, μια για την Κεντρική Κέρκυρα και δυο για το έργο των φραγμάτων ). Διευκρίνισε επίσης πως έχει χρηματοδοτηθεί ήδη η επικαιροποιηση της τεχνικοοικονομικής μελέτης για το σύνολο του έργου. Ενημέρωσε πως ο Νομικός Σύμβουλος του κράτους έχει αποστείλει έγγραφο προς τις τοπικές αρχές της Δικαιοσύνης προκείμενου να ορίσουν το συντομότερο δυνατό δικάσιμο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κ. Ζεμπιλιάδου από την πλευρά της δήλωσε πως το Υπουργείο προτίθεται να χρηματοδοτήσει ως υποέργο στο τεχνικό Δελτίο της Ύδρευσης Κεντρικής Κέρκυρας τις μελέτες για την εξασφάλιση συμπληρωματικών πηγών υδροδότησης, ιδιαίτερα στην περιοχή Τζάβρου και Γαρδικίου όπου διαφαίνεται η δυνατότητα άντλησης νερού μέσω γεωτρήσεων. Απάντησε επίσης με σαφήνεια προς τους τοπικούς φορείς σχετικά με τις αμφιβολίες περί μη ένταξης του μεγάλου έργου, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί με δεδομένο ότι έχουν ληφθέν υπόψη οι παρατηρήσεις της επιτροπής ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.


Η δήλωση της Βουλευτού:
«Θέλω να πιστεύω πως σήμερα έγινε απολύτως κατανοητή από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας όσα κατά καιρούς διαβεβαιώναμε τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και εγώ σχετικά με την πρόοδο του έργου. Θεωρώ επίσης πως διευκρινίστηκαν όλες εκείνες οι παράμετροι τόσο σε σχέση με τη διαδικασία χρηματοδότησης όσο και με την υλοποίηση του έργου. Ελπίζω αυτή τη φορά πως θα σταματήσουν μια και καλή οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και θα δουλέψουμε όλοι ώστε το τόσο αναγκαίο αυτό έργο για την Κέρκυρα και του Παξούς να γίνει επιτελούς πραγματικότητα».