Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας των ατόμων με αναπηρία- Παραμένουν αναξιοποίητοι πόροι του ΕΣΠΑ για υπηρεσίες πρόνοιας

Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία υπογράμμισε η κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα σε παρέμβασή της κατά την ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Νοητικώς Υστερούντων Ατόμων (Ε.Γ.Ν.Υ.Α.) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με νοητική υστέρηση.
Η κα Τσουμάνη υπογράμμισε ότι η διαρκής....
επιδείνωση της καθημερινότητάς των ατόμων με αναπηρία επιβάλει την ένταση των προσπαθειών για την κοινωνική ένταξή τους, την ισότιμη συμμετοχή τους στην εργασία και την εκπαίδευση καθώς και τη βελτίωση των προνοιακών δομών. Σχετικά με το τελευταίο στάθηκε μάλιστα στην ανάγκη να αξιοποιηθούν λιμνάζοντες πόροι του ΕΣΠΑ για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι στο Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» του Υπουργείου Εργασίας υπάρχουν αδιάθετα 25 εκ. ευρώ για τις Στέγες Υποστηρικτικής Διαβίωσης.
Επίσης πρότεινε την τροποποίηση των διατάξεων περί φορολόγησης των δωρεών προς τα κοινωφελή σωματεία - διατάξεις που λειτουργούν ως αντικίνητρο για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τους φορείς, θέμα για το οποίο έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Η βουλευτής Επικρατείας έθεσε δύο άμεσες πολιτικές προτεραιότητες για τα άτομα με αναπηρία, την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας έναντι των επιπτώσεων της ύφεσης και την αποκατάσταση της εις βάρος τους αδικίας με την επιβολή οριζοντίων δυσβάσταχτων μέτρων όπως του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.


Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα
Βουλευτής Επικρατείας - Νέα Δημοκρατία