Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαση την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 και εξέδωσε τα εξής ομόφωνα ψηφίσματα:
1. Λήψη απόφασης περί εγκρίσεως της υπ. αριθμ. 14-19/31-10-2011 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με εξέταση αιτήματος Τοπικών Συμβουλίων και Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων αναφορικά με την εγκατάσταση...
μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας «ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ» Β.Α. της βραχονησίδας ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (Καπαρέλι).
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Πανταζής, ενώ στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Τοπικών Συμβουλίων και φορέων της ευρύτερης περιοχής πρώην Δήμου Κασσωπαίων. Ο κ. Πανταζής παρουσίασε όλο το ιστορικό της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή και τόνισε ότι εξαρχής υπήρξε αντίθεση των κατοίκων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Δεν έλαβαν υπόψη την αντίθεσή μας, δεν έλαβαν υπόψη τις διαμαρτυρίες μας, ξεπέρασαν και άλλαξαν ακόμη και νόμους για να δοθεί άδεια εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με συνέπειες και επιπτώσεις και στη ναυσιπλοΐα και τον τουρισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Γ. Πανταζής, ζητώντας από το Σώμα να υιοθετήσει την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για αποτροπή της εγκατάστασης της μονάδας.
«Θα αντιδράσουμε και θα αντισταθούμε στην απόφαση εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στο Καπαρέλι αλλά δεν μπορούμε να αυθαιρετήσουμε. Υιοθετούμε τα αιτήματα των κατοίκων και φορέων και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα και νόμιμα μέσα για τον σκοπό αυτό» τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής, προτείνοντας έκδοση ψηφίσματος με το οποίο να γίνει δεκτό το αίτημα των Τ.Σ. και φορέων Δημοτικής Ενότητας Κασσωπαίων, να γίνουν οι νομικές ενέργειες από τον Δήμο ακύρωσης της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της μονάδας στο Καπαρέλι καθώς και να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης αυθαιρέτων στην περιοχή Βαθύ Κασσιόπης της υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών της ίδιας εταιρείας.
Η πρόταση του Δημάρχου Κέρκυρας ψηφίστηκε ομόφωνα.


2. Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για θέματα παροχής υγείας στα Διαπόντια Νησιά
Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Ερείκουσας Σπύρος Αργυρός, ο οποίος παρουσίασε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα Διαπόνια αναφορικά με τις τεράστιες ελλείψεις αγροτικών γιατρών. Σε συνδυασμό με την κακή συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών και τον αποκλεισμό τους πολλές φορές κατά τη χειμερινή περίοδο, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων.
Ο κ. Αργυρός πρότεινε το εξής ψήφισμα:
«Ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο και τον Υπουργό Υγείας προσωπικά και με την στήριξη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του νομού τα εξής:
1. Τροποποίηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία οι ιατροί που προτίθενται να λάβουν ειδικότητα δεν θα διατελούν σε λίστα προτεραιότητας, εξαρτώμενη από το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών αλλά κατόπιν εξετάσεων. Να προστεθεί η δυνατότητα βαθμολογικού μπόνους σε περίπτωση προϋπηρεσίας σε άγονο νησί.
2. Την άμεση στελέχωση των κενών θέσεων στα άγονα αγροτικά ιατρεία των Διαποντίων Νήσων για να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι.
3. Το προνόμιο της αμοιβής ειδικευόμενων ιατρών γενικής ιατρικής επιμελητή Α’ που κατόπιν πενταετούς μονίμου προϋπηρεσίας των σε άγονο νησί να μετατίθεται σε Κ.Υ. ή Νοσοκομείο της επιλογής του εφ’ όσον τους δέχονται εκεί».
Το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την έκδοση του προτεινόμενου ψηφίσματος για τα θέματα υγείας στα Διαπόντια Νησιά.