Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Α. Γκερέκου: Υπεγράφη το Σύστημα Διοίκησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός»

Το πρώτο πανελλαδικά Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Τουρισμό, είναι από χθες για την Κέρκυρα μια πραγματικότητα. Με απόφαση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, υπεγράφη χθες το Σύστημα Διοίκησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «Κέρκυρα Βιώσιμος Τουριστικός Προορισμός», το οποίο είχε σχεδιάσει και προτείνει η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 45 εκ. και διάρκεια 5 έτη (2012-2016). Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι....
 η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Παξών, ενώ σε συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να συμμετάσχουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς και σωματεία. Η κύρια ζώνη παρέμβασης του Προγράμματος, είναι οι παράκτιοι και παραδοσιακοί οικισμοί, οι βιότοποι καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία. Οι βασικοί άξονες δράσεων αφορούν την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών, την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος καθώς και τη διασύνδεση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Την ικανοποίηση της για τη θετική αυτή εξέλιξη για την Κέρκυρα, εξέφρασε η κ. Άντζελα Γκερέκου η οποία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Από σήμερα και για τα επόμενα πέντε χρόνια οι τοπικοί φορείς έχουν στη διάθεση τους 45 εκ. ευρώ, για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας και των Παξών. Η ευθύνη πλέον για την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, ανήκει σε εμάς. Έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναστροφή της αρνητικής πορείας του τουρισμού του νησιού μας, να ενισχύσουμε την τοπική μας οικονομία και να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Κέρκυρας. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι ο πιλοτικός χαρακτήρας τους προγράμματος μεγαλώνει και το αίσθημα ευθύνης, το οποίο πρέπει να επιδείξουμε. Κι αυτό γιατί η αποτελεσματικότητα μας, θα κρίνει μελλοντικά την τύχη και την εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έχουμε λοιπόν άλλη επιλογή, από το να πετύχουμε. Οφείλουμε να δουλέψουμε άμεσα και με σοβαρότητα, προκειμένου να παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατό, ώριμα έργα προς ένταξη. Για το λόγο αυτό έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Χρυσοχοϊδη, να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα σύσκεψη, με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να εξειδικευτούν μελλοντικά έργα και δράσεις».