Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΗΝ ACTA ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

H Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την αμφιλεγόμενη συμφωνία ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παγώνοντας προς το παρόν την επικύρωσή της από 22 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η κίνηση τη Επιτροπής έγινε δεκτή με ανακούφιση από τα ευρωπαϊκά κόμματα, που φοβούνταν ότι η διεθνής συμφωνία θα παραβιάσει βασικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να...
 ζητήσει από το Δικαστήριο να εξετάσει το αν οι αρχές της ACTA είναι συμβατές ή όχι με τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ-όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, της προστασία των προσωπικών δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας.


«Είμαι αισιόδοξος για την ACTA, και πιστεύω συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει τίποτα το καταδικαστέο σε αυτή, αλλά αντιθέτως εγγυάται την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν έχουμε πετρέλαιο και αέριο, δεν έχουμε ορυκτά, και από το έδαφος μας μπορούμε να εξορύξουμε μόνο τα αγαθά που αυτό διαθέτει. Το μόνο που έχουμε είναι η πνευματική μας περιουσία και πρέπει να είμαστε σε θέση να την προστατεύσουμε» δήλωσε ο επίτροπος για το εμπόριο, Karel de Gucht ,.


Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε, ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης όλης της ευρωπαϊκής κοινωνίας ενάντια στην ACTA, με πολλές κυβερνήσεις να δηλώνουν ότι θα παγώσουν τις διαδικασίες επικύρωσης μέχρι να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως φαίνεται να υπάρχει ευρεία αντίθεση προς τη συμφωνία και στο Κοινοβούλιο.


«Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαδικασία επικύρωσης της ACTA, πυροδότησε διαλόγους σχετικά με την ελευθερία στο διαδίκτυο και την ανάγκη να προστατευτεί η πνευματική περιουσία της Ευρώπης» λέει ο De Gucht .


Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι μοιράζεται την ανησυχία του κόσμου για την ανάγκη διαφύλαξης αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων καθώς και την ανησυχία για το τι εν τέλει πρεσβεύει η ACTA. Παρόλα αυτά, αποδοκίμασε την τακτική του σπασμένου τηλεφώνου σχετικά με τους σκοπούς της, μια τακτική στην οποία έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες και blog.


Ο De Gucht επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής, ότι δηλαδή η ACTA θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και τις θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν μειωθεί από την στιγμή που προϊόντα παραποίησης και πειρατείας αξίας 200 εκ ευρώ άρχισαν να κυκλοφορούν στις παγκόσμιες αγορές.


Στην ερώτηση της EurActiv για το αν η παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποτελεί νίκη των διαμαρτυρόμενων, ο De Gucht απάντησε ότι δεν προσεγγίζει το ζήτημα «με όρους νίκης ή ήττας».


«Η Επιτροπή δεν ευθύνεται»
Η ACTA είναι μια περίπλοκη συμφωνία, είπε ο De Gucht. «Προκαλεί μεγάλη αίσθηση το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να φέρει μια ισορροπία στα θεμελιώδη δικαιώματα. Δε νοείται θεμελιώδες δικαίωμα που να είναι απόλυτο. Έχεις το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, της πρόσβασης στη πληροφορία, στην ιδιοκτησία καθώς και στην πνευματική ιδιοκτησία, απολαμβάνεις προστασία των προσωπικών σου δεδομένων και είναι στην αρμοδιότητα του Δικαστηρίου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές- δηλαδή ποιο είναι το όριο που πρέπει να σεβαστεί η ΕΕ».


«Πιστεύω ότι όλα αυτά τα κάναμε κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων της ACTA», προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή δεν είναι υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν.


Η διαδικασία επικύρωσης θα ανασταλεί μέχρι το Δικαστήριο να δώσει την ετυμηγορία του, είπε ο De Gucht.


Οι κυρίαρχες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου χαιρέτισαν την κίνηση της Επιτροπής, αλλά η ερμηνεία που δίνουν σε αυτή δείχνει να διαφέρει. Η ομάδα των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας δήλωσε ότι ευελπιστεί η απόφαση του Δικαστηρίου να αποτελέσει την σταγόνα που ξεχείλισε από το ποτήρι για την επικύρωση της ACTA.


Oι Σοσιαλδημοκράτες από την άλλη ζήτησαν συνέχεια του διαλόγου, εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου. Η Συμμαχία των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη, ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες. Στο αντίπαλο δέος του διαλόγου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα έχει εκφράσει την υποστήριξη του προς τη Συμφωνία.


Απόψεις
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ιωάννης Κασουλίδης, χαιρέτησε την απόφαση της Επιτροπής να παραπέμψει το ζήτημα της ACTA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λέγοντας: «Θέση μου είναι ότι η Συμφωνία αυτή πρέπει να εξεταστεί ακριβώς υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Η ΕΕ μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και την άνευ φραγμών, απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, παράλληλα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ».


Συνέχισε λέγοντας ότι «Αναγνωρίζουμε ότι τα παραποιημένα προϊόντα, είτε πρόκειται για πειρατικές κόπιες κινηματογραφικών ταινιών, είτε για απομιμήσεις επώνυμων ρούχων ή ακόμα χειρότερα φαρμάκων, κοστίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εντός ΕΕ, δισεκατομμύρια ευρώ διαφυγόντων κερδών για τα κράτη μέλη από τη μη είσπραξη φόρων και ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντίστοιχα. Ωστόσο η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ έχει για εμάς απόλυτη προτεραιότητα».


ΠΗΓΗ:http://fimotro.blogspot.com