Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία του κ. Νίκου Δένδια στη Βουλή, ως κοιν. εκπροσώπου της ΝΔ, κατά τη συζήτηση πρότασης του ΠαΣοΚ για τη σύσταση εξεταστικής

Τη σπουδή του ΠαΣοΚ να ‘αμνηστεύσει’ μέσω μιας εσπευσμένης εξεταστικής επιτροπής από μια Βουλή ευρισκόμενη σε προφανή δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης που έφεραν τη χώρα στην παρούσα δεινή θέση, κατήγγειλε ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠαΣοΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο το έλλειμμα του 2009, την Τετάρτη 22.02.2012... στη Βουλή, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί, σε εύθετο χρόνο, από τη νέα Βουλή:...
‘Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή κρίση. Και ανάλογη αυτής της υπαρξιακής κρίσης πρέπει να είναι η τοποθέτηση του καθενός από εμάς. Πρέπει να υπάρχει σε κάθε πράξη, σε κάθε ενέργεια, σε κάθε ψήφο, σε κάθε θέση, σαφής αίσθηση της κρισιμότητας της στιγμής. Οφείλω, λοιπόν, να πω ότι η πρόταση του ΠαΣοΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το θέμα της τεχνητής αύξησης του ελλείμματος του 2009, σήμερα, υπ’ αυτές τις συνθήκες που υποβάλλεται, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, είναι μια πρόταση και μια θέση που δεν βοηθά την ελληνική κοινωνία, πρώτον, να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης που απειλεί τη χώρα και δεύτερον, να συνταχθεί συγκροτημένη πίσω από τις πολιτικές αυτές που δημιουργούν όχι βεβαιότητα, με κανένα τρόπο, αλλά παράθυρο ελπίδας εξόδου από την κρίση’.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την πρόταση του ΠαΣοΚ ως ‘προσπάθεια να αποκτήσουμε κάποιο μικρό τακτικό πλεονέκτημα και να προσπαθήσουμε μέσα από ένα πόρισμα μιας επιτροπής, που κανένα βάρος δεν πρόκειται να έχει στην ελληνική κοινωνία και καμιάς προσοχής δεν πρόκειται να τύχει, να αμνηστεύσουμε αδικήματα βαρύτατα. Δεν μιλώ για ποινικά αδικήματα, διότι αυτό δεν είναι θέμα της παρούσας συζήτησης, αλλά, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, βαρύτατα αδικήματα που οδήγησαν τη χώρα σε μια τεράστια εθνική ταπείνωση, στην εν τη πράξη χρεοκοπία, απομείωσαν το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων πολιτών δραματικά και έθεσαν πραγματικά τη χώρα προ υπαρξιακής αγωνίας.
Είναι απολύτως βέβαιο και το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ο καθένας απ’ αυτούς ξεχωριστά, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποια πεποίθηση έχουν, ότι τα γενόμενα από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, το 2010, είναι οι κύριοι παράγοντες που η χώρα βρίσκεται σήμερα σ’ αυτή την έσχατη υπαρξιακή αγωνία. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους, προσπαθούμε με κάθε τρόπο που μπορούμε, αναλαμβάνοντας εμείς από την πλευρά μας ένα τεράστιο και βαρύτατο πολιτικό κόστος, να δώσουμε στη χώρα αυτή και σ’ αυτό το λαό ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Αυτό το οποίο καλούμεθα να ψηφίσουμε σήμερα δεν έχει την παραμικρή σημασία. Σας προλέγω, κατ’ αρχάς, ότι αν κρίνετε εσείς να το ψηφίσετε, εμείς, από την πλευρά της ΝΔ, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σ’ αυτό. Σας λέω, επίσης, κάτι που ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε πει εδώ και δυο περίπου χρόνια: Η ΝΔ, όταν με την εντολή του ελληνικού λαού, έρθει στα πράγματα, θα κάνει μια μόνο εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Όχι μόνο για το στενό θέμα του 2009, αλλά για την ελληνική οικονομία.
Γιατί είναι αυτονόητο, όταν μπορέσουμε και διασώσουμε τη χώρα, να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό γιατί φθάσαμε ως εδώ σήμερα. Γιατί είναι εδραία μας πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Δεν ήταν μια μηχανιστική εξέλιξη των πραγμάτων που, παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων υπουργών, οδήγησε την πατρίδα εδώ. Έχουμε την απόλυτη και εδραία πεποίθηση ότι εγκληματικές πολιτικές παραλείψεις και πράξεις της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου οδήγησαν τη χώρα στην έσχατη ανυποληψία και ότι αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις πρέπει να αναζητηθούν. Και αφού αναζητηθούν, πρέπει να καταλογιστούν.
Και σας λέγω ξεκάθαρα ότι καμία προσπάθεια αμνήστευσης, μέσα από εσωτερικούς διακανονισμούς του ΠαΣοΚ κι εκμετάλλευση της στήριξης που εμείς παρέχουμε, με εθνικό κριτήριο, στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δε θα αποτρέψει αυτό που είναι εθνικά ωφέλιμο και είναι εθνικά απαραίτητο: ο ελληνικός λαός να γνωρίζει την αλήθεια και οι υπαίτιοι να έρθουν ενώπιον των ευθυνών τους όταν η ώρα το καλέσει’.


Πολιτικό Γραφείο
Νίκου Δένδια
Βουλευτή Ν. Κερκύρας