Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι.Ν 2012 – 2014

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Επιτροπή Διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012 – 2014 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Σπυρίδων Σπύρου: «Πυξίδα για την ανάπτυξη ο Στρατηγικός Σχεδιασμός»
Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ι.Ν., Σπυρίδων Σπύρου, αφού καλωσόρισε και τα υπόλοιπα μέλη των Π.Ε της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και...
 της Λευκάδας, επεσήμανε ότι: «Η σημερινή συζήτηση και η διαδικασία της διαβούλευσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως κορυφαία πράξη και διαδικασία, γιατί θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» και την πυξίδα με στόχο να θέσει την Περιφέρειά μας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Στόχος, βέβαια, «τόνισε ο Περιφερειάρχης, «είναι η ανάπτυξη του τόπου μας αλλά αυτό πρέπει να συμβεί και να επιτευχθεί με βασική προϋπόθεση το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής μας, κάτι που αποτελεί και συγκριτικό μας πλεονέκτημα μαζί με το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας».
Ο Περιφερειάρχης συνέχισε λέγοντας ότι: «Θα πρέπει όμως να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε μια άλλη εποχή, από άλλους θεσμικούς παράγοντες και τώρα καλούμαστε να επικαιροποιήσουμε αυτόν το σχεδιασμό και να τον προσαρμόσουμε στις ιδιαιτέρως αντίξοες οικονομικά συνθήκες που ζούμε».


Τοποθέτηση εισηγητή Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μαλακάση


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Υποδομών και Περιβάλλοντος Γιάννης Μαλακάσης. Στην τοποθέτηση του ο κ. Μαλακάσης τόνισε:


«Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» η αυτονόητη ανάγκη του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσμοθετήθηκε με την υποχρέωση δημιουργίας μονίμων διαδικασιών προγραμματισμού και εκπόνησης επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ Α και Β βαθμού.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων νήσων 2012 - 2014 περιλαμβάνει:
Α ) τον Στρατηγικό σχεδιασμό
Β) το Επιχειρησιακό σχέδιο
Γ) τον Οικονομικό προγραμματισμό και δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης
και
Δ) το Ετήσιο Πρόγραμμα δράσης


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ


Α) Την συλλογή - επεξεργασία πληροφοριών για την υφιστάμενη κατάσταση,
Σύνταξη Προτάσεων Αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και υποβολή στην δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.


Η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού επεξεργάζεται τα στοιχειά και τις προτάσεις, προβαίνει στην κατάρτιση του σχεδίου του Στρατηγικού Σχεδιασμού και τέλος το υποβάλει στην Εκτελεστική επιτροπή. Η εκτελεστική επιτροπή διαβουλεύεται με τους Δήμους της περιφέρειας, ελέγχει το στρατηγικό σχεδιασμό και το υποβάλει προς συζήτηση και ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο. Το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε τον Στρατηγικό σχεδιασμό με την υπ αρι Απόφαση 265-23/2011
Για να οριστικοποιηθεί ο Στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει βάση της νομοθεσίας να συζητηθεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης. Ύστερα από τη διαβούλευση θα προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση του στρατηγικού Σχεδιασμού. Το οριστικοποιημένο σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί σε ΜΜΕ , ιστοσελίδες κτλ για ενημέρωση και υποβολή τυχόν προτάσεων από τους πολίτες. Και Τέλος ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος του επιχειρησιακού προγράμματος που λέγεται στρατηγικός σχεδιασμός. Ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την διατύπωση του οράματος της περιφερείας μας και την διαμόρφωση της στρατηγικής υλοποίησης του.


Το αναπτυξιακό όραμα της ΠΙΝ για τα προσεχή χρόνια καθορίστηκε ως εξής και είναι:


Η ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη με αναγνωρίσιμη πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα και διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.


Οι προϋποθέσεις υλοποίησης του Οράματος είναι:


Η επίτευξη των γενικών στρατηγικών στόχων.


1. Βελτίωση της προσπελασιμότητας – ανάπτυξης υποδομών
2. Ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός
3. Περιβαλλοντική προστασία
4. Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού και κοινωνικών υποδομών.
5. Διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου με έμφαση στην αξιοποίηση των συνεργιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με τον τουρισμό.
6. Βελτίωση της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της ΠΙΝ


Από την ανάπτυξη των Γενικών στόχων καταλήξαμε σε πέντε άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής, της περιφερείας μας.


Άξονες
1.Βελτίωση της προσπελασιμοτητας – ανάπτυξης βασικών υποδομών
2. Προστασία περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωης
3. ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ( Υγεία Παιδεία πολιτισμός αθλητισμός)
4. οικονομική ανάπτυξη – απασχόληση
5. ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας της ΠΙΝ


Οι ανωτέρω άξονες προτεραιότητας αναλύονται σε επιμέρους ενδεικτικούς ειδικούς στόχους οι οποίοι εστιάζουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και αναγκών της περιφέρειας μας.
Οι ενδεικτικοί στόχοι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη τους οικονομικούς πόρους της ΠΙΝ, θα οριστικοποιηθούν και θα εξειδικευτούν σε έργα και δράσεις με κατηγοριοποίηση και προτεραιότητες.


Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα είναι το βασικό εργαλείο της Περιφέρειας, που θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάλυση, την αξιολόγηση και το πιο σημαντικό την υλοποίηση δράσεων και πολιτικών οδηγώντας μας στην επίτευξη του Οράματός μας», κατέληξε ο κ. Μαλακάσης.