Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

΄Εργα ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ στο Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το Αθλητικό Κέντρο της Κέρκυρας θα ενταχθεί σε πρόγραμμα με στοχο την βιοκλιματική του ανακαίνιση. Σε συνάντηση που είχε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου με τον Υφυπουργό Ενεργείας κ. Μανιάτη και τον Γενικο Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή.
Στην προτεινόμενη πράξη εντάσσονται έργα ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μετατρέψουν τα δύο (2) κύρια κτίρια του Αθλητικού Κέντρου που είναι το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο από ιδιαίτερα....
 ενεργοβόρα κτήρια σε «πράσινα» κτήρια μέσα από στοχευμένες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνοπτικά, τα μέτρα που προτείνονται είναι τα ακόλουθα:
α. Επεμβάσεις στα κελύφη και των δύο κτιρίων για την επίτευξη ικανοποιητικών θερμομονώσεων προκειμένου να καλύπτουν τις σαφώς αυστηρότερες προδιαγραφές του ΚΕνΑΚ.
β. Αντικατάσταση των υφισταμένων κουφωμάτων, που δεν φέρουν πιστοποίηση της τιμής U, με σύγχρονα πιστοποιημένα κουφώματα χαμηλού U, τα οποία θα φέρουν υαλοπίνακες χαμηλού e και όπου απαιτείται και σκίαστρα αλουμινίου.
γ. Πλήρη αντικατάσταση των λεβητοστασίων που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το πετρέλαιο σε νέα που θα χρησιμοποιούν συνδυασμένα ηλιακούς συλλέκτες και οικολογικό LPG.
δ. Εκτεταμένη χρήση BMS με πλήρη δίκτυα και στα δύο κτίρια για την εξασφάλιση οικονομικής λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων
ε. Αντικατάσταση μεγάλου μέρους των συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού με κεντρικά ηλιοθερμικά συστήματα παραγωγής θερμού νερού.
Η ένταξη του έργου είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας και συνεργασίας ανάμεσα στην κ. Γκερέκου, τη Διοίκησης του ΕΑΚ και των μελετητών του έργου, η οποία διήρκησε για περισσότερο από ένα χρόνο. Η υποβολή και η αξιολόγηση του φακέλου αποτέλεσε μια ιδιαίτερη δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς ο ανταγωνισμός από παρόμοιες δράσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ με τίτλο « Πρότυπα Επιδεικτικά Έργα Αξιοποίησης ΑΠΕ ή και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια», οι αιτήσεις έργων ξεπέρασαν τις 300.