Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων- Σπ. Σπύρου: «Θέλουμε να έχουμε λόγο στον τρόπο διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την πολιτική γης»

Τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους σε άρθρα του Σ/Ν " Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» έκαναν σήμερα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, οι περιφερειάρχες της χώρας, οι οποίοι είχαν... συνάντηση μαζί του. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τον Υπουργό είχε χαρακτήρα διεκδίκησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων που πρέπει να έχουν οι περιφερειάρχες στην εφαρμογή του Νόμου, για θέματα διαχείρισης και προστασίας ακινήτων και αγροτικών εκτάσεων.


Δραστηριότητες και αρμοδιότητες που δίνονται στις περιφέρειες


Σε οκτώ άξονες κινούνται οι δραστηριότητες και οι αρμοδιότητες του ΥΠ.ΑΑ&Τ που εκχωρούνται στους νέους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρειες).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παραχωρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες που αφορούν την γεωργική και την περιφερειακή ανάπτυξη.


Αναλυτικά στις περιφέρειες περνούν αρμοδιότητες:


- Όλα τα θέματα που αφορούν την πολιτική γης και την αξιοποίηση σχολάζουσων γαιών του κράτους και των δήμων.


- Οι αρμοδιότητες ελέγχου των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και όλες οι αρμοδιότητες για την πιστοποίηση των προϊόντων.


- Όλα τα έργα υποδομής του υπουργείου (πχ. εγγειοβελτιωτικά κλπ.) θα αναληφθούν από τις περιφέρειες (λειτουργία, διοίκηση, κατασκευή, επέκταση κλπ.).


- Οι περιφέρειες θα ιδρύσουν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες, για τη δημιουργία του καλαθιού τοπικών προϊόντων, την αγροδιατροφική σύμπραξη και την ίδρυση δημοπρατηρίων.


Παραχώρηση εκτάσεων


Με απόφαση Περιφερειάρχη, μπορούν να παραχωρούνται εκτάσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από γνώμη της Επιτροπής για Θέματα Ακινήτων και Επίλυσης Διαφορών, για τους κάτωθι σκοπούς:


α. Για γεωργική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα γεωργούς, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που δεν διαθέτουν αγροτικές εκτάσεις


β. Για κτηνοτροφική χρήση, δωρεάν, σε κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους που δεν διαθέτουν βοσκήσιμη γη


γ. Για δραστηριότητες του εν γένει πρωτογενή τομέα, κατά χρήση, σε κάθε ενδιαφερόμενο, έναντι τιμήματος


δ. Κατά κυριότητα, για την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, εντός οικισμών, κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία, εφόσον δεν έχουν ακίνητη περιουσία, στο όνομα αυτών ή των μελών της οικογένειάς τους.


ε. Για την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, δωρεάν, κατά χρήση


στ. Για αμμοληψίες καθώς και για τη λήψη αδρανών υλικών, έναντι τιμήματος


ζ. Για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά χρήση, έναντι τιμήματος


η. Για εν γένει αναπτυξιακούς σκοπούς, κατά χρήση, έναντι τιμήματος


θ. Για ανταλλαγή εκτάσεων με αντίστοιχες ιδιωτικές για την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας


Τριμελής Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών


Στην έδρα κάθε Περιφέρειας συγκροτείται, με πράξη του αρμόδιου Περιφερειάρχη, τριμελής Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, η οποία αποτελείται από ένα διοικητικό υπάλληλο, ένα τοπογράφο και ένα γεωπόνο της οικείας Περιφέρειας, καθώς και τους αναπληρωματές τους.


Με πράξη του Περιφερειάρχη μπορεί να συνίστανται Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών και στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.


Καμία επιδότηση σε όσους κόβουν τα ελαιόδενδρα


Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, σημαντικό θέμα που πρέπει χειρίζονται οι περιφέρειες είναι αυτό των λατομικών ζωνών και της λειτουργίας λατομείων, που, σε πολλές των περιπτώσεων, σχετίζονται και με την αγροτική γη.


Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έθεσε στον Υπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη, το θέμα της παράνομης κοπής ελαιοδένδρων, που συνεχίζεται να γίνεται παρά τα μέτρα, ενώ αυτό που επιτρέπεται είναι το ορθολογικό κλάδεμα και η διατήρηση του ελαιώνα.
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης συνέδεσε την κοπή των ελαιοδένδρων με την επιδότηση που λαμβάνουν οι αγρότες, λέγοντας πως καμία επιδότηση δεν πρόκειται να δοθεί σε εκείνους που, αντί να κλαδεύουν τα ελαιόδενδρα, τα κόβουν από τη ρίζα.