Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά και η προοπτική της για την νεολαία

Γράφει η Μώρου Ισμήνη
Υποψήφια Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κέρκυρας


Η ελληνική νεολαία είναι οικονομικά, θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά αδικημένη από την πορεία των εξελίξεων στη χώρα και το περιβάλλον που διαμορφώνεται. Η νέα γενιά είναι αυτή που θα σηκώσει το βάρος της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός πως η νέα γενιά δεν έχει ισχυρή φωνή στο πολιτικό, κομματικό και οικονομικό σύστημα οδηγεί σε επιλογές συχνά άδικες. Χώρες που προοδεύουν δίνουν χώρο στους νέους. Δεν το κάνουν λόγω πολιτικής ορθότητας αλλά γνωρίζοντας τα...
ευεργετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς αυτής της στρατηγικής επιλογής.
Μια νέα συμφωνία γενεών είναι απαραίτητη. Όχι ως συμβιβασμός αλλά ως αλληλεγγύη γενεών. Το δημογραφικό προφίλ της χώρας φανερώνει πως εάν δεν επέλθουν αλλαγές στην εργασία, στην οικονομία, στην τεχνολογία, στο πολιτικό σύστημα, στην παραγωγή, στην κατανάλωση, στο ασφαλιστικό σύστημα, θα καταρρεύσουν όλα μαζί. Κατάρρευση ανεξάρτητη από την παροντική κρίση. Η νέα γενιά για να έχει μέλλον πρέπει να βρει τον ρόλο της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
• Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να υπηρετεί αυτόν τον στόχο.
• Αλλαγή στο καταναλωτικό πρότυπο. Ανάπτυξη μέσω της παραγωγής και όχι αποκλειστικά μέσω της κατανάλωσης. Η νέα γενιά το μπορεί.
• Νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, παραγωγή. κινητικότητα, όχι στασιμότητα.
Η νέα γενιά είναι η πιο μορφωμένη γενιά της Ελλάδας. Έχει παραστάσεις από την Ευρώπη και τον κόσμο. Γεννήθηκε μέσα στην Ε.Ε, μεγάλωσε με αυτήν, ταξίδεψε, έχει παραστάσεις από τα Πανεπιστήμιά της, από τις δομές της από το επιχειρείν, συνδέεται διαδικτυακά με κάθε μία δραστηριότητα, ιδέα, και σκέψη. Η νεολαία πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σήμερα όχι μετά από τριάντα χρόνια. Να πρωτοπορήσει στη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή. Να δώσει τη μάχη για τα κοινωνικά αγαθά, για τον σεβασμό του δημοσίου χώρου, για μια ορθολογική κατανομή πόρων, για μια δίκαιη κατανομή βαρών.
Να συνδεθεί με τον τόπο και την μοίρα του. Η νέα γενιά έχει παγκόσμιο και ευρωπαϊκό βλέμμα αλλά και βαθιά αγάπη για τη χώρα. Δεν θέλουμε η ελληνική νεολαία να μετατραπεί σε εργατικό δυναμικό άλλων χωρών. Ο πλούτος της χώρας είναι αυτοί οι νέοι.
Μόνο εάν τα καταφέρει η νέα γενιά έχει μέλλον η Ελλάδα αλλά και οι μεγαλύτεροι. Μόνο εάν η νέα γενιά μπει στην παραγωγή, φέρει καινοτομίες και ριζοσπαστικές αλλαγές υπάρχει ελπίδα διάσωσης του κοινωνικού μοντέλου.