Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας σε συνεργασία με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος ταξιδεύει σε τέσσερις πόλεις της Ιταλίας με την παράσταση “ασκήσεις ετοιμότητας VI”

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας συνεχίζοντας την συνεργασία του με το Χοροθέατρο Ήρος Άγγελος και με στόχο την εξωστρέφεια και την επικοινωνία των παραγωγών του με ένα ευρύτερο κοινό πέρα των τοπικών ορίων, ταξιδεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα στην Ιταλία.
Σε τρείς πόλεις, Salerno (13 Απριλίου), Nocera Inferiore (14 Απριλίου) και Siena (17 Απριλίου), καλεσμένο από τα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ “Ι Dialoghi di Ra.I.d. ....
2012”και “MOTUS”, θα παρουσιάσει τις “ασκήσεις ετοιμότητας VI”. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και το Φθινόπωρο (13 Νοεμβρίου) στο Φεστιβάλ “INSOLITI” στο Torino.
Εκτός από τις παραστάσεις στην Ιταλία, οι “ασκήσεις ετοιμότητας VI” θα παρουσιαστούν τον Μάϊο στην Αθήνα, στο 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Αμέσως μετά θα ταξιδέψουν σε πόλεις της Ελλάδας, Πάτρα, Βόλο κλπ. και τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν στην Κέρκυρα.


Οι “ασκήσεις ετοιμότητας” πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2008 στην 3η Πλατφόρμα του Σύγχρονου Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο 11ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού στη Λεμεσό της Κύπρου (21 Ιουνίου 2008) και έχουν παρουσιαστεί στο 8ο Φεστιβάλ Νάξου (22 Αυγούστου 2008), στο 8ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (2 Σεπτεμβρίου 2008) στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου- Μουσική και παραστατικές τέχνες (22 και 23 Δεκεμβρίου 2008) και στο 8ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (10 με 13 Ιουνίου 2009). Έχουν τιμηθεί από διεθνή επιτροπή και παίχτηκαν στην 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 2010. Το περασμένο Φθινόπωρο (4 Νοεμβρίου)με τις ασκήσεις ετοιμότητας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, συμμετείχε στο Φεστιβάλ “Ι Dialoghi di Ra.I.d. 2011” στο Salerno.


Κύριος άξονας των “ασκήσεων” το ανθρώπινο σώμα που υπερβαίνει τα όριά του, αναμετριέται, αρνείται, επιθυμεί, ρισκάρει, ταλαντεύεται, ισορροπεί, ακροβατεί, έλκεται από την βαρύτητα, συναντά ή όχι το «θείο». Μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών σωματικής αντοχής που έχουν στόχο την ενσώματη κίνηση και συζητήσεις που αφορούν την ανατροφοδότηση των πληροφοριών – pushing discussions - αναζητάμε τα σωματικά μας όρια, το σημείο εξάντλησης των φυσικών αντοχών μας, αλλά και τα σημεία επαφής, επικοινωνίας, διαλόγου ή ρήξης. Υλικά πρόβας, αφορμές άσκησης, μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα και φράσεις από ποιητικά κείμενα.


Η “άσκηση” γίνεται κίνηση, ήχος, λόγος, χρώμα, εικόνα, αλλά πάντα παραμένει “άσκηση”, μια “άσκηση” αντοχής και ετοιμότητας. Το φως εναλλάσσεται το σκοτάδι. Ακόμα και όταν τα φώτα σβήνουν η “άσκηση” συνεχίζεται έως εξαντλήσεως. Μέρος των “ασκήσεων” εκτελούνται στο σκοτάδι.


Η σκηνοθεσία, η χορογραφία και οι φωτισμοί είναι του Πέτρου Γάλλια, η εικαστική και η μουσική επιμέλεια της ομάδας Ήρος Άγγελος και το Βίντεο art του Δημήτρη Πολίτη.
Στις «ασκήσεις ετοιμότητας VI» παίρνουν μέρος οι Ευαγγελία Ράντου, Ορέστης Καρύδας και Πέτρος Γάλλιας.