Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Διαβάστε τι λέει ο Σπύρος Βεντούρας για τις παράνομες συνδέσεις- (σ.σ. Ξεσπά σκάνδαλο για το νερό; Αραγε αν αποδειχθούν παρανομίες σε συνδέσεις θα επέμβει ο εισαγγελέας;;;;)

Το νερό αποτελεί "οικονομικό και κοινωνικό αγαθό" και ως τέτοιο η πολιτεία οφείλει να το προστατεύει.
Αυτή η υποχρέωση της πολιτείας ασφαλώς και δεν απαλλάσσει κανέναν από τη δική του ατομική ευθύνη σε ότι αφορά τη διαχείριση του νερού, αντιθέτως επιβάλει να έχουμε όλοι μια πιο υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά.
Η ΔΕΥΑΚ, ως Δημοτική Επιχείρηση, μη κερδοσκοπική και με έσοδα αμιγώς...
ανταποδοτικά έχει αναλάβει την τεράστια ευθύνη να διαχειρίζεται αυτό το πολύτιμο αγαθό και οφείλει να μεριμνά όχι μόνο για την καταλληλότητα και την επάρκεια του, άλλα και για το δικαίωμα όλων των Κερκυραίων Δημοτών, να έχουν πρόσβαση σ' αυτό με την ίδια ευκολία και την ίδια οικονομική επιβάρυνση.
Μια οικονομική επιβάρυνση η οποία δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη κι' αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος άντλησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και εν συνεχεία αποχέτευσης του νερού. (Λειτουργούν για το σκοπό αυτό 161 γεωτρήσεις, 242 δεξαμενές, 97 αντλιοστάσια, 13 σταθμοί βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και περίπου 1.500 χλμ. αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης).
Δεν είναι λοιπόν καθόλου εύκολο, αυτονόητο η δεδομένο, ότι ανοίγοντας τη βρύση στο σπίτι η στην επιχείρηση μας θα τρέχει πάντοτε άφθονο και σχετικά φτηνό νερό!
Την ευθύνη συντήρησης και καλής λειτουργίας όλων των παραπάνω συστημάτων και εγκαταστάσεων όπως και το βάρος της διοικητικής υποστήριξης της επιχείρησης επωμίζονται οι 208 υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι συχνά δέχονται τη μήνη των συμπολιτών μας, άλλες φορές δίκαια, τις περισσότερες όμως άδικα. Ειδικά σε εποχές όπως η τωρινή, που όλοι δοκιμαζόμαστε και υποφέρουμε από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία μας έχει επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που μας οδηγεί ακόμη και ορισμένες λάθος συμπεριφορές.
Εκείνο που δεν δικαιολογείται κι' είναι εντελώς απαράδεκτο και ασυγχώρητο, είναι το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων. Ειδικά όταν το κάνουν συμπολίτες που δεν έχουν πραγματική ανάγκη, όπως επιχειρηματίες με καφέ μπαρ, πισίνες, ενοικιαζόμενα, κήπους κλπ. και είναι ασυγχώρητο γιατί το νερό το οποίο δεν πληρώνουν αυτοί, ουσιαστικά το χρεώνονται και το πληρώνουν οι γείτονες τους, οι συγχωριανοί τους, όλοι ΕΜΕΙΣ κι αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο!
Εύχομαι τα φαινόμενα παράνομων συνδέσεων να είναι περιορισμένα και οι αυστηροί έλεγχοι που ήδη έχουν ξεκινήσει να δείξουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ωστόσο ακόμη και ως περιορισμένο φαινόμενο δεν παύει να αποτελεί μια βαθειά αντικοινωνική συμπεριφορά η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Τέτοια φαινόμενα έχουμε υποχρέωση να τα καταδικάζουμε χωρίς κανένα δισταγμό, μόνο έτσι η ΔΕΥΑΚ θα συνεχίσει να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες των καταναλωτών και θα μπορέσει να κάνει μια πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική, ώστε να μειωθεί η τιμή του νερού εκεί που σημερα είναι υψηλή, αλλά και να βοηθηθούν συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.


Κέρκυρα 13/6/2012
Σπύρος Βεντούρας
Μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑΚ