Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Τα εργασιακά δικαιώματα δεν τίθενται υπό την έγκριση της τρόικας- Δήλωση Διονύση Στραβοράβδη, Γραμματέα ΝΕ ΣΥΝ Κέρκυρας κατά την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα ενός κλάδου που δοκιμάζεται σκληρά αυτή την περίοδο από την ανεργία, την ανασφάλιστη, ελαστικοποιημένη και κακοπληρωμένη εργασία, αλλά και από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού βιώνουν την ανασφάλεια, την ανεργία, την πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ), τη...
 «μαύρη» εργασία που ξεπερνά ακόμα και το 60%, την γενίκευση της «μαθητείας», την εντατικοποίηση της εργασίας, την «στάση πληρωμών» προς τους εργαζόμενους, με απλήρωτους εργαζόμενους για μεγάλο διάστημα στο 90% των ξενοδοχειακών μονάδων.


Το αποκορύφωμα βεβαίως της τραγικής θέσης στην οποία έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό, είναι η καταγγελία από την πλευρά των εργοδοτών των Κλαδικών Συμβάσεων εργασίας με βάση το μνημονιακό νόμο για τη μετενέργεια. Είναι η ανατροπή όλων των μισθολογικών, εργασιακών και θεσμικών κατακτήσεων του κλάδου.


Η εργασία, τα εργασιακά δικαιώματα, δεν τίθενται "υπό διαπραγμάτευση", δεν τίθενται υπό την έγκριση της τρόικας. Απαιτούνται άμεσα συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Επαναφορά του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας στα προ του Μνημονίου 2 επίπεδα. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια. Επαναφορά της ισχύος των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας. Επανασύσταση της Εργατικής Εστίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους, στους αγώνες τους, στις κινητοποιήσεις. Θα πάρει και στη Βουλή συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.


Η στήριξη του τουρισμού σε εποχή οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί όμως να γίνει με γενικόλογες εξαγγελίες και ευχολόγια. Και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να γίνει με «εργαλείο» την οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις.