Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Σκούρτη στη περιοχή Χελιδόνι για αυτοψία μετά από καταγγελίες για παράνομη κοπή δέντρων

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρετης, επισκέφθηκε την ορεινή περιοχή «ΧΕΛΙΔΟΝΙ» των Πάγων, μετά από καταγγελίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για κοπή δέντρων.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή συνυπάρχουν παραγωγικοί ελαιώνες, με δασικές εκτάσεις.
Καθώς η πλειονότητα των καταγγελιών ήταν ασαφής ως προς το είδος των δένδρων που κόπηκαν (δηλαδή εάν ήταν δασικά ή ελαιόδεντρα) καθώς και τον τρόπο κοπής...
των δέντρων (κλάδεμα ή καρατόμηση), κλιμάκιο της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Σκούρτη και τον αναπληρωτή Διευθυντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Σταμάτης Γκίνης, επισκέφτηκε την περιοχή «ΧΕΛΙΔΟΝΙ» προκειμένου να αποσαφηνιστεί το είδος της επέμβασης και τα είδη που κόπηκαν.
Στο σημείο της επέμβασης υπήρχαν κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου των Πάγων.
Από την αυτοψία που έγινε στην περιοχή διαπιστώθηκαν:
1. Δεν είχαν κοπεί ελαιόδενδρα
2. Είχε πραγματοποιηθεί κοπή δασικών ειδών, ορισμένα εκ των οποίων ήταν μεγάλα δένδρα και από τις δύο πλευρές του χωματόδρομου.
3. Αρμόδια υπηρεσία για τη κοπή των δασικών ειδών είναι η Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου και Ιονίων Νησιών (η οποία είχε εκδώσει και σχετική άδεια).
Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου των Πάγων και οι παριστάμενοι κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν να ενημερωθούν για τα φυτικά είδη που κόπηκαν και εάν αυτά τα είδη φύονται στη συγκεκριμένη ημι-ορεινή τοποθεσία «ΧΕΛΙΔΟΝΙ».
Το κλιμάκιο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης τους παρέπεμψε στην αρμόδια υπηρεσία της Δ/νσης Δασών της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος- Πελοποννήσου και Ιόνιων Νησιών. Ταυτόχρονα τους ζήτησε τη στενή συνεργασία όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής για την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου και του ελαιώνα της Κερκυραϊκής γης.