Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ Παλαιό Φρούριο και υπόγεια πυροβολαρχία Σαβορνιάν



Η «Περιπατητική Σχολή» της Πόλης που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας Περιπάτων του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, με αρωγή της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της προϊσταμένης Δ. Ρηγάκου, οργανώνει αυτή την Κυριακή τον προγραμματισμένο (αλλά αναβληθέντα λόγω των Εκλογών της 6ης Μαίου) αρχαιολατρικό περίπατό της στο....
 Παλαιό Φρούριο.
Συνεπής στη «φιλοσοφία» του κύκλου, που αποσκοπεί στην εξοικείωση με το δομημένο περιβάλλον ως φορέα και κιβωτό της ιστορικής κληρονομιάς, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας έχει και πρόσθετους λόγους να αισθάνεται υπερήφανος καθώς συμβάλλει στην αποκάλυψη της άγνωστης «πόλης κάτω από την πόλη»: του εκτενούς συστήματος υπόγειων οχυρών, που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό. Ξεπερνώντας «αστικούς μύθους» για μυστικές «μίνες» (υπόγεια περάσματα), διεισδύουμε στην υποβλητική υπόγεια πυροβολαρχία του προμαχώνα Σαβορνιάν, εξηγώντας το επιστημονικά σχεδιασμένο σύστημα άμυνας των Νέων Χρόνων που εφαρμόζεται στην Κέρκυρα τον 16ο αιώνα από επιφανείς στρατιωτικούς αρχιτέκτονες της εποχής.
Το μέρος, άλλωστε, της επίσκεψης που εξειδικεύεται στο υπόγειο οχυρό δεν επισκιάζει μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση της ιστορίας του «επιφανειακού» Φρουρίου, από τον Μεσαίωνα, όταν γίνεται ο πυρήνας της νέας πόλης «Κορυφούς», έως τον οριστικό μετασχηματισμό του από Αγγλικές προσθαφαιρέσεις του 19ου αιώνα ή νεώτερες ακόμη καταστροφές του 20ού αιώνα, αλλά και τη μελλοντική του προοπτική.
Το ραντεβού μας είναι την Κυριακή 24/6/2012 ώρα 10:00 π.μ. στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, στο άγαλμα του Σούλεμπουργκ. Εξυπακούεται: «καιρού επιτρέποντος».
Καλή αντάμωση.