Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Οι Κερκυραίοι «κατέλαβαν» τον υπόγειο Σαβορνιάν!

Περισσότεροι από 150 Κερκυραίοι (και όχι μόνο), όλων των ηλικιών, ανταποκρίθηκαν το ζεστό πρωινό της Κυριακής 24 Ιουνίου στο προσκλητήριο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για επίσκεψη ιστορικής αυτογνωσίας στο Παλαιό Φρούριο. Η χωρίς προηγούμενο προσέλευση είχε «δέλεαρ» το άνοιγμα, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, του υπόγειου οχυρού του προμαχώνα Σαβορνιάν. Αυτό και έγινε, «φωνή λαού», καθώς η κοσμοσυρροή δικαίωσε τη...
φιλοσοφία και τη φιλοδοξία της «Περιπατητικής Σχολής» που οργάνωσε φέτος ο Σύλλογος: να ανακατακτήσουν οι Κερκυραίοι την πόλη, να ανακατακτήσει η πόλη τους Κερκυραίους. Ζωτική για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, η πολύτιμη αρωγή της 21ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και προσωπικά της προϊσταμένης αρχαιολόγου Δ. Ρηγάκου – η οποία και σήκωσε το βάρος μίας πολύωρης κατατόπισης κυμάτων ενθουσιώδους κοινού, που εισέρρεαν στην υπόγεια πυροβολαρχία.

Υπογείως ο προμαχώνας Σαβορνιάν (η γωνιώδης προεξοχή του μετώπου προς την πλατεία, δεξιά της γέφυρας) έχει δύο επάλληλα επίπεδα, δηλαδή δύο «ορόφους» που λειτουργούσαν ως αυτοτελείς πυροβολαρχίες, και ειδικότερα ως «πλαγιοφυλακή» σε κρίσιμα σημεία της «Κοντραφόσσας» (τάφρου). Επιφανειακά οργανώνεται μία τρίτη πυροβολαρχία. Στην επίσκεψη, στο ανώτερο εκ των δύο υπογείων, εξηγήθηκε η αμυντική λειτουργία του επιστημονικού μοντέλου φρουριακού σχεδιασμού που εφάρμοσαν στην Κέρκυρα από το 1537 μηχανικοί όπως ο πολύς Σανμικέλι ή ο επώνυμος του προμαχώνα Τζούλιο Σαβορνιάν. Η αρχιτεκτονική των επάλληλων, πανύψηλων θόλων, που φωτίζονται με υπερμεγέθεις αεραγωγούς, έχει σχεδόν μοντέρνα «αισθητική» υποταγής στην αμυντική λειτουργία. Η ιστορική φόρτιση του μνημείου είναι ανυπολόγιστη για τους Κερκυραίους, πολεμικότατο ελληνικό λαό που επάνδρωσε με πανστρατιές πολιτοφυλακής τις πλείστες αμυντικές θέσεις του Βενετικού φρουριακού συγκροτήματος, καταβάλλοντας τερατώδη φόρο αίματος σε ασταμάτητες πολιορκίες. Στοιχειώδης αναγνώριση, συνεπάγεται για την Ελληνική πολιτεία ευθύνες σωτηρίας και αποκατάστασης του Παλαιού Φρουρίου, ύστατης «ακρόπολης» των υπόδουλων Ελλήνων στους ζοφερούς αιώνες, και αληθινού «προγεφυρώματος» του Ελληνισμού, από το 1800, στη νέα ιστορική εποχή.

ΥΠΟΜΝΗΣΗ:
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας καλεί τα μέλη και τους φίλους στην εξ αναβολής Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 ώρα 18.00 στο συνεταιριστικό κατάστημα της «Οικοζωής» στην Ιωάννου Θεοτόκη (Αβραμίου).


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς