Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ΔΗΜΑΡ για τις προϋποθέσεις επιδότησης ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων (ιδίως στον Τουρισμό).

Με τη διάταξη του νόμου 3986 του 2011, ΦΕΚ αρ. φύλλου 152 1/7/2011 του Μεσοπρόθεσμου σχετικά με την ανεργία (σελ 3235-3263, κεφάλαιο ΣΤ' - άρθρο 39, παράγραφος 8 που προστέθηκε στο άρθρο 6 του ν. 1545/1985, με τίτλο «Προϋποθέσεις επιδότησης και οικονομική ενίσχυση ανέργων», τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το επίδομα που παίρνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι.
Ό Νόμος ορίζει ότι «από την 1.1.2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας δεν είναι...
δυνατόν να είναι περισσότερα από 450, ενώ από την 1.1.2014 όχι περισσότερα από 400». Όμως οι εποχιακά εργαζόμενοι (όπως για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ή άλλοι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και σε άλλους εργασιακούς τομείς) απασχολούνται κάθε χρόνο 5 -7 μήνες και παίρνουν επίδομα ανεργία για τους υπόλοιπους. Κι αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια στη σειρά. Επομένως οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια).
Αν λοιπόν παραμείνει η τροποποίηση της παραγράφου 8, δεν θα λάβει κανείς από τους εποχιακά εργαζόμενους επίδομα ανεργίας και θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με δεδομένο ότι για το 2012 το επίδομα ανεργίας ήδη μειώθηκε κατά 22% κι από 450 ευρώ έπεσε στα 350 ευρώ.
Ή εφαρμογή ενός τέτοιου Νόμου αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους δίχως εισόδημα κατά τη χειμερινή περίοδο και σε πλήρη απόγνωση!
Ή εποχιακή απασχόληση στον Τουριστικό τομέα δεν είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση. Είναι το μοντέλο Ανάπτυξης πολλών χρόνων. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανό τον κόσμο του Τουρισμού ,που εργάζεται εποχιακά και αποτελεί επένδυση για την στήριξη και θωράκιση του Τουριστικού μας Προϊόντος ,το οποίο χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση.

Η Δημοκρατική Αριστερά ως εταίρος στην Διακυβέρνηση της χώρας και σεβόμενη τον ρόλο της, καλεί τον Υπουργό εργασίας που προέρχεται από Τουριστική περιοχή και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει < επίδομα ανεργίας > για τους εποχιακά εργαζόμενους- ανθρώπους του Τουρισμού και όχι μόνο, να φέρει άμεσα και να προσθέσει μια νέα παράγραφο-τροποποίηση σε ένα επόμενο νέο σχέδιο Νόμου, που να διαφοροποιεί την παράγραφο 8 του άρθρου 39 του νόμου 3986, έτσι ώστε να μην καταργηθεί το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, προβλέποντας διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια επιδότησης ανεργίας για τους εποχιακά εργαζόμενους.
Γραφείο Τύπου
ΔΗΜ.ΑΡ Κέρκυρας