Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ 207 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Σε μια χειμαρρώδη ανάρτησή του στο facebook ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, καλεί τον Οικονομικό Εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και να ζητήσει απολογία από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ο λόγος της παρέμβασής του είναι διότι απομένουν λίγες ώρες μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας με βασικό ερώτημα «πως φθάσαμε στο ΔΝΤ;». Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καρχιμάκης ζητά από τον Οικονομικό Εισαγγελέα να μην...
ζητήσει εξηγήσεις μόνο από τους πολιτικούς προϊστάμενους, αλλά και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος κρίνεται υπεύθυνος για τον έλεγχο καταθέσεων ύψους 207 δισ. ευρώ, που προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή, για το διάστημα 2003-2011.

Έτσι, ο Μιχάλης Καρχιμάκης απευθυνόμενος στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον ερωτά: «Κύριε Προβόπουλε, όταν σύμφωνα με υπολογισμούς που δημοσιοποιούνται, μεταξύ 2003και 2011, βγήκαν από την Ελλάδα 207 δισ. ευρώ παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή, εσείς σαν κεντρικός τραπεζίτης. Ενώ φερεσθαι εκ του ρόλου σας να γνωρίζατε ποιοι βγάζουν λεφτά έξω, γιατί δεν δώσατε τα ονόματα στην δημοσιότητα;».

Συνεχίζει δε ερωτήματα, που άπτονται στα εξής: «Γιατί δεν συνεργαστήκατε με τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές της πολιτείας προκειμένου να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι;», «Ποσά χρήματα θα είχε εισπράξει το κράτος; Ποσά μέτρα σε βάρος των αδύναμων θα είχαν αποφευχθεί;», για να προσθέσει απευθυνόμενος στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος «Ποιους τελικά συγκαλύπτετε;».

Σε επόμενο σημείο ο Μιχάλης Καρχιμάκης χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για «δικαιοσύνη του ντόρου» και καλεί τον Οικονομικό Εισαγγελέα «αντί να υπηρετεί την δικαιοσύνη του ντόρου», όπως έγραψε και στην «Καθημερινή» ο αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, να «μην κάνει ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει». Έτσι, τον καλεί να εξαντλήσει την δικαιοδοσία σου «όχι μόνο στον ντόρο, αλλά και στην ουσία» και να στρέψει την έρευνα προς τον κεντρικό τραπεζίτη «που κάνει ότι δεν ακούει για όλη αυτή την ληστεία που γίνεται σε βάρος των ανθρώπων και του τόπου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.