Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο» την ώρα που …… την επισκέπτεται για επενδύσεις ο Γερμανός «Υπουργός της Ελλάδας» !

Του Μάκη Φόρτε

ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Σύμφωνα με ενημέρωση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου στην Οικονομική Επιτροπή έρχεται στην Κέρκυρα και πάλι (η πρώτη φορά ήταν πριν δύο μήνες στις 11 Ιουλίου) ο Χανς Φούχτελ Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, προκειμένου να συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας...
Ιονίων Νήσων με Περιφέρεια της Γερμανίας.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου στην Ιθάκη είχε γίνει ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη και ακολούθησε συζήτηση που κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο «εκφράστηκε η αντίθεση του οργάνου στην όποια προσπάθεια εκποίησης των αεροδρομίων, των λιμανιών και της δημόσιας περιουσίας των Επτανήσων π.χ. Ερημίτης».
Την προηγούμενη φορά τα αντανακλαστικά των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων των Ιονίων Νήσων, μηδέ εξαιρουμένων και των πολιτικών κομμάτων, ήταν βραδυφλεγή.
Μετά από ημέρες και αφού είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των φορέων της Κρήτης που ακολούθησε στο πρόγραμμα του κ. Φούχτελ, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η επιλογή του κ. Σπύρου να δημοσιοποιήσει μέσω …. της Οικονομικής Επιτροπής την επίσκεψη του Γερμανού επιτετραμμένου για θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα (γι’αυτό άλλωστε έχει γίνει γνωστός ως «Υπουργός της Ελλάδας») στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όταν για «ψύλλου πήδημα» εκδίδονται δελτία τύπου για τις δραστηριότητες της Περιφερειακής αρχής.

ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Δύο φορές δημόσια και μία κατά τη σχετική συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή της έκθεσης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου του 2012 πριν δύο μήνες, έχω επισημάνει την ανάγκη αναμόρφωσης του προϋπολογισμού όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει, αφού τα οικονομικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καταρρέουν με την κρατική επιχορήγηση να εξαντλείται τέσσαρους μήνες πριν τη λήξη του έτους στο…. 20% !
Ιδιαίτερα για τα έργα ανάπτυξης οι επιχορηγήσεις φθάνουν στο εξευτελιστικό ποσοστό …..του 5%, ενώ για τις μαθητικές μεταφορές οφείλονται από την περασμένη σχολική χρονιά …το 90% των πιστώσεων και παρ’όλα αυτά ασθμαίνοντας οι Περιφερειάρχες (μαζί και ο κ. Σπύρου) δέχτηκαν να βγάλουν την Κυβέρνηση από το αδιέξοδο αναλαμβάνοντας εκ νέου την αρμοδιότητα !!!
Με τα δεδομένα αυτά και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να βρίσκεται λίγο πριν την πτώχευση, ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου αρνείται την αυτονόητη αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθησυχάζοντας για την πορεία των εσόδων.
Σήμερα όμως στην Οικονομική Επιτροπή επήλθε το αναμενόμενο!
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο» !
«Λεφτά δεν υπάρχουν! Από εδώ και πέρα θα δημοπρατούνται έργα μόνο με πιστώσεις που υπάρχουν ως υπόλοιπα από το 2011» διεμήνυσε ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποσύρθηκε (συμφωνούντος του κ. Περιφερειάρχη) το θέμα που αφορούσε την κατακύρωση της δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού 42 περιοχής Παλλικής» με προϋπολογισμό 231.328 ευρώ από πιστώσεις του 2012 !!!
Πρακτικά, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του 2012 καθίσταται ανενεργός ελλείψει πιστώσεων, ή για να ακριβολογώ η Οικονομική Επιτροπή συνεχίζει να εγκρίνει (κατά πλειοψηφία) τις αθρόες επιχορηγήσεις προς αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία άγνωστο από τι πιστώσεις.
Όμως για να είναι πολιτικά ορθόδοξη και – κυρίως – σύννομη η αναστολή χρήσης του προϋπολογισμού (όπως συμβαίνει ήδη), πρέπει σύμφωνα με το νόμο να γίνει υποχρεωτικά αναμόρφωσή του όπως ρητά ορίζεται από το νόμο (3979/2011 άρθρο 43) «όταν έχουν εγγραφεί υπερεκτιμημένα έσοδα ή έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης».
Εκτός και αν ….. στην Περιφερειακή αρχή υπάρχει η πληροφορία ότι το επόμενο διάστημα θα αποδώσει η Κυβέρνηση στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το σύνολο των πιστώσεων που υποχρεούται από το νόμο !
Μέχρι τότε ο κ. Σπύρου οφείλει να διεκδικήσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο τα όσα δικαιούται, αντλώντας την πολιτική νομιμοποίηση από το ανώτερο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα όσα η Κυβέρνηση έχει εισπράξει από τους Επτανήσιους (και τους άλλους Έλληνες) πολίτες με την επαχθή μάλιστα τούτη την περίοδο φορολογία για τη λειτουργία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και κατά παράβαση του συντάγματος και των νόμων δεν αποδίδει.
Σε τελική ανάλυση η ιστορία δεν συγχωρεί σε κανένα την ελαστικότητα και την ανοχή στα υπαρξιακά ζητήματα των θεσμών !

ΕΙΡΩΝΕΙΑ Ή …..
Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο» ηχεί ως ειρωνεία η επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην έδρα της για να συζητήσει «μπίζνες» !
Εκτός και αν ο «Υπουργός της Ελλάδας» της κ. Μέρκελ γνωρίζει πως έρχεται να συζητήσει με ένα….. πτωχευμένο λειτουργικά θεσμό και που επιπροσθέτως το μέλλον του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2014 – 2020 είναι τραγικό με μειωμένες πιστώσεις και ελάχιστα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα.
Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο κ. Φούχτελ έρχεται …. για «τα ασημικά» των Επτανήσων!
Ή μήπως είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του συμπατριώτη του κ. Φούχτελ προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», όπου και αποκάλυψε πως οι συζητήσεις μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα είναι προχωρημένες ;
Δηλώσεις που θέλουν «Οι έλληνες πολιτικοί να δεχτούν να φτιαχτεί ένας φορέας για την ανάπτυξη από κοινού με ευρωπαίους πολιτικούς που θα σχεδιάσει, θα επιτηρήσει τα αναπτυξιακά προγράμματα για την χώρα και τη χρηματοδότησή τους» !
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ο Γερμανός πολιτικός διευκρινίζει: « Το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους ωστόσο αυτό δεν θα είναι καμία εχθρική δύναμη κατοχής αλλά ένα εργαλείο βοήθειας» !
Με αυτά τα δεδομένα έχει κανείς απορία για το τι γυρεύει κατακαλόκαιρο με τόση πρεμούρα (δύο φορές σε δύο μήνες!) ο «Εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου για θέματα τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα» κ. Φούχτελ….. όπως τον παρουσίασε στην προηγούμενη επίσκεψη του ο κ. Σπύρου;