Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Τα κριτήρια χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 στη συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.- Ποιες οι προτάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Η ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και τα κριτήρια χρηματοδότησης της περιόδου 2014-2020 ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes Hahn, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,. Γεώργιου Γιαννούση και του Γενικού Γραμματέα του...
 Υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννη Ιωαννίδη. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος παρέδωσε στον ευρωπαίο Επίτροπο επιστολή ενημέρωσης τόσο για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και των έργων που διαχειρίζονται, όσο και για τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ενώ παρουσίασε και τις προτάσεις για τον καλύτερο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014 0 2020.
«Η πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει σημαντική μείωση των συνολικών πόρων για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε ότι «αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο οξείας ύφεσης και εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, οι πόροι και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναμένεται να μειωθούν.

Σπ. Σπύρου: «Με δεδομένα προ κρίσης η κατάταξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»

Η προτεινόμενη κατάταξη των Περιφερειών σε «λιγότερο» ή «περισσότερο» αναπτυγμένες και σε «μεταβατικές» Περιφέρειας, θέτει την Π.Ι.Ν. στην τελευταία κατηγορία και τεκμηριώνεται με τη χρήση ενός και μόνο δείκτη (κατά κεφαλή ΑΠΠ) αλλά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, η μεθοδολογική προσέγγιση της κατάταξης αυτής δε λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα που απορρέει από την εθνική οικονομική κρίση και χρησιμοποιεί δεδομένα της «προ κρίσης» εποχής, που σήμερα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης και στη συνέχεια κατέθεσε τις προτάσεις.

Προτάσεις
1. Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, σε σχέση με τους συνολικούς πόρους που αναλογούν και θα διατεθούν σε Περιφέρειες, που μόνο στατιστικά έχουν καλύψει το στόχο της «σύγκλισης» και που σήμερα πλήττονται επιπλέον σημαντικά από την οικονομική κρίση.
2. Να επανεξεταστεί η μεθοδολογία κατάταξης των Περιφερειών, με τη χρήση σύνθετων δεικτών και με τρόπο που να απεικονίζεται με μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντικειμενικότητα η πραγματική κατάσταση των Περιφερειών και να λαμβάνονται υπόψη, πέραν των κοινωνικο – οικονομικών χαρακτηριστικών και οι χωρικές ιδιαιτερότητες, όπως η νησιωτικότητα.
3. Να προβλέπεται ειδική αναφορά και κεφάλαιο για τη «νησιωτικότητα» και τη Νησιωτική Πολιτική στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, σε συνδυασμό με τη χάραξη Ολοκληρωμένης Νησιωτικής Πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, να ενεργοποιηθούν και άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν σημαντικές εδαφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των Περιφερειών (π.χ. πολιτικές ανταγωνισμού, μεταφορών, περιβάλλοντος).
4. Να προβλεφθούν τα αναγκαία για την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της αναλογικότητας και του «ισοδύναμου», με βάση την πραγματική διαπίστωση του υψηλότερου μεταφορικού, επιχειρηματικού, κοινωνικού κόστους που επωμίζονται τα νησιά έναντι των ηπειρωτικών Περιφερειών.
5. Όσον αφορά στην «αρχιτεκτονική» των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής πολιτικής, θα πρέπει να προβλεφθούν 13 «ισχυρά» Περιφερειακά Προγράμματα και μόνον όσα «Τομεακά Προγράμματα» είναι απαραίτητα για την υλοποίηση πραγματικής εθνικής και διαπεριφερειακής εμβέλειας δράσεων.