Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για τη στέγαση των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και της στάση της πρυτανικής αρχής.

Στο πλαίσιο της γενικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές όλων των ιδρυμάτων της χώρας, υλοποιώντας αποφάσεις της ΕΕ, της εγχώριας και ντόπιας πλουτοκρατίας, επιχειρούν να επιφέρουν πλήγμα στη φοιτητική μέριμνα. Έτσι και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όλο και λιγότεροι φοιτητές στεγάζονται και σιτίζονται δωρεάν, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες. Για τη νέα χρονιά, ενώ έγιναν πάνω από 700 αιτήσεις για δωρεάν στέγαση, αυτή δόθηκε μόνο...
 σε 345 φοιτητές. Πρόκειται για τη γνωστή πολιτική φτωχοκομείου που ακολουθείται συνολικά στο ζήτημα των κοινωνικών παροχών. Το χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα είναι συνειδητή προσπάθεια για όξυνση των ταξικών φραγμών στα πανεπιστήμια. Η λογική είναι απλή: «όποιος δεν έχει λεφτά, δε θα σπουδάζει». Πράγματι, όλο και περισσότεροι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, λόγω των ουσιαστικά ανύπαρκτων παροχών, που έρχονται να προστεθούν στη συνολική επίθεση στο οικογενειακό εισόδημα. Στις 16/10, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μεταξύ αυτών και πολλοί άστεγοι φοιτητές, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ι.Π., διαμαρτυρόμενοι για το πέταγμα στο δρόμο εκατοντάδων φοιτητών. Καταγγέλλουμε την επαίσχυντη στάση της πρυτανικής αρχής, η οποία δε δέχτηκε να συναντηθεί με τους φοιτητές, στους οποίους αρνήθηκε ακόμα και την είσοδο στο κτήριο της Πρυτανείας. Τα ωραία λόγια που έλεγε η Πρύτανης στο παρελθόν, περί ικανοποίησης των αναγκών των φοιτητών και «κοινού αγώνα» (!) πήγαν περίπατο. Η πρυτανική αρχή για πολλοστή φορά αποδείχτηκε εντολοδόχος της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, που θέλουν τα Πανεπιστήμια πεδίο κερδοφορίας και έρευνας για τις επιχειρήσεις, μακριά από τις πραγματικές εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές ανάγκες του λαού. Ως Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή: Ο νέος νόμος πλαίσιο και συνολικά οι αντιλαϊκές πολιτικές δε θα εφαρμοστούν. Καλούμε τους φοιτητές, άστεγους και μη, σε συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Η αντιεκπαιδευτική πολιτική είναι αμείλικτη και τα χτυπήματα θα έρχονται το ένα μετά το άλλο: Συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης, δηλαδή του μέσου για την εισβολή των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, μέχρι και επιβολή διδάκτρων μετά από κάποια χρόνια σπουδών. Και όλα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στη συνολική πολιτική που τσακίζει τις οικογένειές μας. Ο μόνος δρόμος που έχουν οι φοιτητές είναι να παλέψουν διπλά στους εργαζόμενους γονείς τους και τα ταξικά τους σωματεία, να ισχυροποιήσουν το ΜΑΣ και τις επιτροπές αγώνα σε κάθε τμήμα. Το φοιτητικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με αγώνα μαζικό, διαρκή και στοχοπροσηλωμένο. Για Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Η απεργία στις 18/10 να χαρακτηριστεί και από τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο.