Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης, που έκανε ο ειδικός σύμβουλος για θέματα παιδείας του Δήμου Κέρκυρας Βαγγέλης Στασινός

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου 2012, η διακοπείσα (από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας. Στη συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα της γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας επί των εισηγήσεων των δ/ντων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν....
Κέρκυρας σχετικά με το θέμα «Αύξηση – Μείωση οργανικότητας, Συγχωνεύσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων για το Σχολικό έτος 2013 – 2014».

Τα κυριότερα σημεία της εισήγησης, που έκανε ο ειδικός σύμβουλος για θέματα παιδείας του Δήμου Κέρκυρας Βαγγέλης Στασινός, έχουν ως ακολούθως:

«ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Στην πρόταση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για προαγωγή του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου από 8/θέσιο σε 9/θέσιο και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης – Ριγγλάδων από 6/θέσιο σε 7/θέσιο, η θέση του Δήμου Κέρκυρας είναι θετική.
2. Είμαστε αντίθετοι στην προτεινόμενη κατάργηση του Νηπιαγωγείου των Πάγων, έστω κι αν είναι μικρός ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων.
3. Διαφωνούμε με την προτεινόμενη συγχώνευση του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου της Άνω Παυλιάνας – 25 μαθητές – με το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ματθαίου. Το υπάρχον Δημοτικό Σχολείο είναι δημόσιο και δεν μας επιβαρύνει οικονομικά. Εξάλλου η μεταφορά των μαθητών, η όλη ταλαιπωρία τους διανύοντας 10 χιλιόμετρα την ημέρα, δεν ωφελεί κατά την άποψή μας κανέναν. 4. Διαφωνούμε τέλος και με την πρόταση συγχώνευσης του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μωραϊτίκων – 32 περίπου μαθητές με το 6θέσιο Σχολικό Κέντρο Δήμου Μελιτειέων, δεδομένου ότι και το Σχολείο στεγάζεται σε δημόσιο κτήριο, είναι σε άριστη κατάσταση και δεν κρίνεται σκόπιμη μια άνευ σοβαρού λόγου κατάργηση – συγχώνευση και υποβολή τόσων μαθητών σε άσκοπη καθημερινή μετακίνηση.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταρχήν η πρόταση της β/θμιας εκπαίδευσης – επανάληψη της περσινής – δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Συγκεκριμένα δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι – πάγια αντίληψή μας – σε οποιαδήποτε κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων.
1. Το γυμνάσιο Λιαπάδων να λειτουργήσει αυτόνομα και να ακυρωθεί οριστικά η συγχώνευση, ανεξαρτήτων αριθμού μαθητών.
2. Το Γυμνάσιο Σκριπερού να επαναλειτουργήσει ως αυτόνομο Γυμνάσιο.
3. Το Λύκειο Σκριπερού που καταργήθηκε και λειτουργεί με τρεις λυκειακές τάξεις, να επανιδρυθεί και να λειτουργήσει ως αυτόνομο Λύκειο, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Διαθέτει ήδη κτήριο σε άριστη κατάσταση με 75 μαθητές περίπου.
4. Για την ίδρυση ΕΠΑΛ Βορείου και Νοτίου Κέρκυρας ισχύουν οι επιφυλάξεις μας όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της προηγούμενης σχολικής περιόδου, εκτός αν στη διαδρομή διαμορφωθούν άλλες συνθήκες».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης η πρόεδρος των εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Ελένη Μαλαχά και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Νίκος Μεταλληνός.
Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία: Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των παρατάξεων των κ.κ. Χαραλάμπους και Ραιδεστινού ενώ αρνητικά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του κ. Αυλωνίτη και της κας. Υδραίου, εκφράζοντας την θετική τους άποψη για την ίδρυση ΕΠΑΛ.
Το θέμα της έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας με εισηγητή τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννη – Ανδρέα Ρίγγα αναβλήθηκε και θα συζητηθεί καταρχήν στην άτυπη διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα συγκληθεί το προσεχές Σάββατο, και στη συνέχεια θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας.
Τέλος αναβλήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας με τα θέματα των εγκρίσεων ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσης προηγουμένων ετών των πρώην Δήμων.