Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Κέρκυρας, προκειμένου να σχεδιάσει το πρόγραμμα δράσης και προβολής στον τομέα του τουρισμού για το 2013, το οποίο στη συνέχεια θα διαβιβαστεί για έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού. Στην Επιτροπή, υπό την προεδρία του Δημάρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, συμμετείχαν οι: Γιώργος Πανταζής (αντιδήμαρχος Κέρκυρας), Σπύρος Μουζακίτης (δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ), Σπύρος Βάρελης (δημοτικός σύμβουλος “Συμπαράταξη Ευθύνης”), Νικηφόρος Ζερβός (δημοτικός σύμβουλος “Λαϊκή Συσπείρωση”),...
Σοφία Λίβερη (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας), Κώστας Κιτσάκης (πρόεδρος ΟΕΒΕΚ), Παύλος Μεταλληνός (εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κέρκυρας), Κώστας Μουζακίτης (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου), Κατερίνα Αθανασίου (ναυτιλιακή πράκτορας), Δημήτρης Μούτσος (τουριστικός πράκτορας), Άγγελος Κοσκινάς (εκπρόσωπος ΕΟΤ).
Το πρόγραμμα δράσης που καταθέτουμε έχει ως στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την Κέρκυρας, τόνισε εισηγητικά ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής, κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα εξασφάλισης του εισοδήματος των κερκυραίων ενασχολούμενων με τον τουρισμό, επαγγελματιών και εργαζομένων.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε για την συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία έθεσε το ζήτημα της πτωτικής τάσης από την Γερμανική και Αυστριακή τουριστική αγορά ενώ επεσήμανε και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών στο αεροδρόμιο καθώς και την τόνωση του κλίματος ασφάλειας των επισκεπτών στη χώρα μας.
Ο Δήμος έχει στη διάθεσή του λίγα μέσα και ανεπαρκείς πόρους, παρ΄ όλα αυτά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τουριστική προβολή, επενδύοντας στον τομέα του τουρισμού, ως μέσου διεξόδου από την οικονομική κρίση. “Είναι δράσεις που μπορούμε να κάνουμε, στοχεύοντας και στις παραδοσιακές αγορές όπως η Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και κάνοντας παράλληλα ανοίγματα προβολής του νησιού και σε άλλες χώρες”, εξήγησε ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, ο οποίος κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα στα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε επίσης για την πρόθεσή του να εξετάσει την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, για τη χρήση του αερολιμένα, προκειμένου να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του αεροδρομίου για την τοπική κοινωνία. Για τον σκοπό γίνεται ήδη μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες για λογαριασμό της δημοτικής αρχής.

Το σχέδιο δράσης και προβολής του Δήμου Κέρκυρας για το 2013
Το σχέδιο δράσης και προβολής του Δήμου Κέρκυρας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή στις μεγαλύτερες (τουλάχιστον) Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, όπως στο Λονδίνο, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Βελιγράδι, Μόσχα κ.α., σχεδιασμό και έκδοση έντυπου πληροφοριακού υλικού, τουριστικών χαρτών και θεματικών εντύπων, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για την τουριστική προβολή καθώς και συμπληρωματικές ενέργειες διαφήμισης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι καταχωρήσεις σε ΜΜΕ, η αναβάθμιση του τουριστικού portal του Δήμου, η συμμετοχή σε παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΕΟΤ και η συμμετοχή σε road show και προωθητικές ενέργειες στην Αθήνα, τη Βόρειο Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Μ. Βρετανία.

Ο απολογισμός του 2012
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε τέλος ότι το 2012 ο Δήμος Κέρκυρας:
- Συμμετείχε σε  10 Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις με συνολικό κόστος συμμετοχής 36.000 ευρώ,
- Συμμετείχε επίσης σε προωθητικές ενέργειες στο εξωτερικό, όπως στην προβολή της Κέρκυρας ως τιμώμενου προορισμού  στις Βρυξέλλες, road show με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο και το Μιλάνο,
- Σχεδίασε και διένειμε τουριστικό έντυπο σε 7 γλώσσες καθώς και τουριστικό χάρτη,
- Πρόβαλλε το κερκυραϊκό Πάσχα στα κεντρικά ΜΜΕ,
- Φιλοξένησε δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ από μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα και υψηλής τηλεθέασης τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού,
- Ενίσχυσε και στήριξε τους δεσμούς φιλίας με τις αδελφοποιημένες πόλεις και τις δημόσιες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί.
Τέλος ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής τόνισε ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδοτικά προγράμματα αφενός από το Leader για την παραγωγή εντύπου για την ανάδειξη της κερκυραϊκής υπαίθρου και τη δημιουργία κέντρων πληροφόρησης στη Βόρειο και Νότιο Κέρκυρα, και αφετέρου το πρόγραμμα “Tourist Promotion in New Markets” με στόχο την διείσδυση σε νέες αγορές με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Κέρκυρας και στόχευση στις τουριστικές αγορές της Κίνας και της Ρωσίας.

Το σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή εγκρίθηκε από την Επιτροπή και θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείου Τουρισμού, προκειμένου να λάβει ο Δήμος Κέρκυρας την έγκριση για την υλοποίησή του.