Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» - Αδρανεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με κίνδυνο την απώλεια θέσεων εργασίας από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο ΕΕΣ και η ηγεσία του θα είναι υπόλογοι στην τοπική κοινωνία της Περιφέρειάς μας, στην περίπτωση που χαθούν οι 200 θέσεις εργασίας, ένεκα της κωλυσιεργίας προκήρυξης των θέσεων εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.
  Αυτό δηλώνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή τον...
κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας από το Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας».

Το ιστορικό

  Πριν από ένα περίπου χρόνο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, κατέθεσε πρόταση στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωφελής Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας.
  Η πρόταση εγκρίθηκε και ο ΕΕΣ ανέλαβε ως δικαιούχος την υλοποίησή της.
  Ωστόσο, μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 ο ΕΕΣ δεν είχε προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων απασχόλησης για την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να κινδυνεύει να ακυρωθεί. Μετά από επανειλημμένες και συνεχείς ενοχλήσεις προς τη διοίκηση του ΕΕΣ πληροφορηθήκαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ, ενεργώντας μονομερώς και ερήμην της Διοίκησης της ΠΙΝ, έλαβε, κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβρη, την  απόφαση να ακυρώσει την υλοποίηση του προγράμματος. Επιπρόσθετα, ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να διακόψει τη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος.
  Η ΠΙΝ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απένταξης του προγράμματος είχε συνεχή επικοινωνία με την πολιτική και διοικητική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με τον ΕΕΣ και το παράρτημά του στην Κέρκυρα. Συμφωνήθηκε ότι η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν να αποστείλει  ο ΕΕΣ έγγραφο με το οποίο θα ζητούσε να μη ληφθεί υπόψη το προηγούμενο αίτημα ακύρωσης του προγράμματος, την υλοποίηση του οποίου θα αναλάμβανε το παράρτημα του ΕΕΣ στην Κέρκυρα.

Πρωτοφανής αδιαφορία

  Παρόλα αυτά και παρόλο που έχει καταστεί σαφές, ρητώς και γραπτώς, στον ΕΕΣ ο κίνδυνος να ακυρωθεί το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» και επομένως να χαθούν περισσότερες από διακόσιες θέσεις εργασίας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η ηγεσία του ΕΕΣ και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρός του κ. Χλαμπουτάκης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Πετμεζάς, μέχρι σήμερα δεν έχει προκρίνει τη λύση, όπως αυτή υποδείχθηκε από την ηγεσία της ΠΙΝ και από τον Διευθυντή του Παραρτήματος του ΕΕΣ στην Κέρκυρα κ. Χριστόφορο Λάσκαρη. Αγνοώντας τα αιτήματα από πλευράς ΠΙΝ και επιδεικνύοντας πρωτοφανή αδιαφορία, δεδομένου του εκρηκτικού και ολοένα εντεινόμενου προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας, ο ΕΕΣ αδρανεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος.

Υποχρέωση να στηρίξουμε το κοινωνικό σύνολο

  Η ΠΙΝ, αναλογιζόμενη την ευθύνη της ως ένας Δημόσιος Οργανισμός με κοινωνικό χαρακτήρα που χρειάζεται να λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα που λειτουργούν αναλγητικά και εξισορροπητικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, θεωρεί ότι είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε ό, τι δυνατόν για την υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου. Αδιαμφισβήτητα, η περίπτωση απώλειας εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης αυτή την εποχή είναι απευκταία και θεωρούμε ότι αν τελικά ισχύσει, ο ΕΕΣ και η ηγεσία του θα είναι υπόλογοι στην τοπική κοινωνία της Περιφέρειάς μας.