Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δύο περίπου μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι «εργαζόμενοι» - άνεργοι του « πεντάμηνου προγράμματος»  στο Δήμο Κερκυραίων. Ασφαλώς, πρόκειται για μία πολύ άσχημη και απαράδεκτη κατάσταση,  αφού λιγότερο από ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν έχουν...
λάβει ούτε το 50% της προβλεπόμενης αμοιβής τους, ενώ εκκρεμότητες υπάρχουν και στα ασφαλιστικά θέματα. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κάπου στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη και δεν έχουν πληρωθεί καθόλου τον Δεκέμβρη (Χριστούγεννα κλπ.) και ούτε  τον Γενάρη 2013, μέχρι σήμερα.  Γίνεται φανερό πως η αντιμετώπιση των εργαζομένων στο πρόγραμμα, είναι κυριολεκτικά ανάλγητη και απαράδεκτη, γιατί έτσι όπως αντιμετωπίζονται δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις καθημερινές ανάγκες της ζωής. Αντίθετα αντιμετωπίζονται σαν «απόκληροι» της ζωής, σαν άνθρωποι που κάποιοι τους κάνουν «χάρη» που κάπου «απασχολούνται», σαν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Τέτοιου είδους κατάσταση δημιουργούν και προσπαθούν να παγιώσουν, αυτά τα λεγόμενα και πολυδιαφημισμένα «προγράμματα ανέργων» που εφαρμόζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση και τα εμπορεύονται – μεσιτεύουν διάφορες ΜΚΟ (και όχι δημόσιοι φορείς) με άνωθεν εντολές. Έτσι στήνεται το σκηνικό της μόνιμης μαζικής ανεργίας, της υποβάθμισης – κατάργησης  της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, της νέου τύπου σκληρής εκμετάλλευσης .Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτή είναι η βάση της κατάστασης  με τα «προγράμματα» αυτά, και δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία τα διάφορα τυπικά ζητήματα που επικαλείται κατά καιρούς η ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών!» που έχει αναλάβει «εργολαβικά» το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες άνεργοι της Κέρκυρας. Αυτές οι ΜΚΟ, σε όλη τη χώρα και στην Κέρκυρα, έχουν αναλάβει το ρόλο και την αποστολή  - που με το αζημίωτο τους έχει ανατεθεί -  του εργολάβου και εμπορομεσίτη στο χώρο της ανεργίας,  του διαχειριστή της περιστασιακής, υποβαθμισμένης εργασίας και της εξαθλίωσης, που το ευρωζωνικό καπιταλιστικό σύστημα και το εγχώριο μπλοκ εξουσίας οικοδομούν μεθοδικά  στην Ελλάδα.
    Η ΕΡΓΑΚ απαιτεί να πληρωθούν και να εξοφληθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο πεντάμηνο του Δήμου, όπως και σε όλα τα προγράμματα «του είδους» και μαζί, να τακτοποιηθούν επίσης   άμεσα και οι ασφαλιστικές εκκρεμότητές τους.  Επίσης καλούμε τους άνεργους και τους εργαζόμενους να μην αποδέχονται την υποβάθμιση και την κατάργηση των δικαιωμάτων τους. Να μην θεωρούν την συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα ούτε «προνόμιο» ούτε «ευκαιρία» γιατί δεν είναι. Να αγωνιστούν με τη σημαία της εργατικής ενότητας για να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και με βασική διεκδίκηση την εργασία για όλους , σαν αναφαίρετο  κοινωνικό δικαίωμα. Να αγωνιστούν για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, της εργατικής εκμετάλλευσης και εξόντωσης, ενός συστήματος που γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, αδίστακτο και απάνθρωπο.