Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Σύσκεψη για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

 Η κατάταξη των δραστηριοτήτων, που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Σπυρίδωνα Σπύρου.
 Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αιμιλία Μόσχου και Αλίκη Λούβρου, ο Προϊστάμενος της...
Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρος Οικονόμου, καθώς και τα στελέχη Θανάσης Σπίγγος και Λίνα Ρούσου, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Νικήτας Καραλής, η Δ/τρια Ανάπτυξης, Λία Παπικινού, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Καλούσης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ από τη μεριά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, Κώστας Κιτσάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Καταλυμάτων, Κώστας Μπρετάνος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Δημήτρης Χαρίτος και εκ μέρους του Συλλόγου Εστιατόρων ο κ. Ρουβάς.

  Σημειώνεται ότι η συνολική πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρέπει να αποσταλεί έως τις 7 Ιανουαρίου, ενόψει της σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί να γίνει, για το ίδιο θέμα, στο Υπουργείο την προσεχή Τρίτη.

  Η κατάταξη των δραστηριοτήτων, με βάση του κωδικούς που περιλαμβάνουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρέπει να διαμορφωθεί σε τρεις κατηγορίες εκ των οποίων:
Α Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους υψηλής προτεραιότητας για την Περιφέρεια, με βάση στοιχεία που τη διαφοροποιούν από τις άλλες. Βασικός κορμός σε αυτή την κατηγορία είναι ο Τουρισμός και οι κλάδοι που σχετίζονται με αυτόν.
Β Κατηγορία: Θα περιλαμβάνει κλάδους με έμφαση στην παραγωγή, καινοτόμες ιδέες και ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και αφορά, κυρίως, στη μεταποίηση.
Γ Κατηγορία: Θα συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες προτεινόμενες δράσεις.

Παρατηρήσεις

  Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις, για ελλείψεις δράσεων και όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης, παραλείπονται σημαντικοί κλάδοι, όπως τα εστιατόρια, κάτι που αιτήθηκε να συμπεριληφθεί.

  Τέλος, αναφέρεται ότι παρόμοιες συσκέψεις, υπό την προεδρία των Αντιπεριφερειαρχών των Π.Ε. Λευκάδας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Ζακύνθου, γίνονται και στα άλλα νησιά, προκειμένου να συνταχθεί η ενιαία πρόταση.

Δηλώσεις Περιφερειάρχη

  Οι δράσεις για την ενίσχυση των ΜΜΕ αποτελεί μια «ένεση» για τους μικροεπιχειρηματίες της περιοχής μας, δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου. Η δυνατότητα που δίνεται, μέσω του προγράμματος, στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από τις δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες, είναι σημαντική, καθώς θα έχουν ευκαιρία να ενισχυθούν, να αναπτυχθούν και να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες παραγωγής, με στόχο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  Σε μια αγορά, που την είδαμε μέρα με τη μέρα να μαραζώνει, θεωρώ ότι οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν όχι μόνο θα τους δώσουν ανάσα αλλά θα τους βοηθήσουν να εδραιωθούν έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να υποστούν ξανά κλυδωνισμούς.

  Η Περιφέρεια στο πρόγραμμα αυτό θα έχει ενεργό ρόλο, συμμετέχει στη διαμόρφωσή του, με βάση τις βασικές κατευθύνσεις και στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο την προσεχή Τρίτη, θα μεταφέρω τις παρατηρήσεις που έγιναν, θα αξιώσω να συμπεριληφθούν δράσεις που εξαιρούνται και θα παρακολουθήσω στενά την εκτέλεση του όλου προγράμματος.

  Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι με τον τρόπο ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητα, που τόσο έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις.