Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Πανελλήνια πρωτιά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Στο «στόχαστρο» της διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου

Την πρώτη, στη χώρα, ολοκληρωμένη καταγραφή αυθαίρετης δόμησης σε δάση και αιγιαλούς πραγματοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, στους 12 νομούς της αρμοδιότητάς της.
 Η διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Α.Δ., ανταποκρινόμενη, άμεσα, στο αίτημα....
 των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή 1.047 αυθαιρέτων κτισμάτων, που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με το νόμο 4014/11 και έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν να τα εντοπίσουν με ευκολία πάνω στους χάρτες.

Η διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου κατέγραψε, όμως και μια δεύτερη πανελλήνια πρωτιά. Με πρωτοβουλία των στελεχών της και με καθαρά δικά της μέσα δημιούργησε ένα πρότυπο λογισμικό, σύμφωνα με το οποίο κρίνεται η σοβαρότητα των δυσμενών επιπτώσεων που δημιουργούνται από κάθε αυθαίρετο κτίσμα, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να καθορίζεται και η προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις.

Σοβαρότερες, σύμφωνα με το νέο σύστημα, θεωρούνται οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον (ανέγερση αυθαιρέτου σε προστατευόμενη περιοχή ή ρύπανση περιβάλλοντος), με συντελεστή βαρύτητας 20% και ακολουθούν οι επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον (επικινδυνότητα κατασκευής, παρεμπόδιση πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους και συσσώρευση αυθαιρέτων), με συντελεστή βαρύτητας 10%. Σε μια τρίτη κατηγορία, με συντελεστή βαρύτητας και αυτή 10% είναι οι περιπτώσεις που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη μιας περιοχής, όπως η παρεμπόδιση δημιουργίας έργων υποδομής και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το σύνολο των 1.047 αυθαιρέτων κτισμάτων τα 473 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 315 στη Δυτική Ελλάδα και τα 259 στην Περιφέρεια Ιονίου, ενώ 880 από αυτά βρίσκονται σε αιγιαλούς και παραλίες και 167 εντός δασών.

Πρώτος στη λίστα με τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκεται ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας, με ένα σύνολο 136, από τα οποία τα 125 είναι σε αιγιαλούς και τα 11 σε δάση, ενώ στις πρώτες θέσεις ακολουθούν:
- Ο Δήμος Κέρκυρας, με 129 (128 στον αιγιαλό και 1 σε δάσος),
- Ο Δήμος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων, με 94 (54 σε δάση και 40 στον αιγιαλό),
- Ο Δήμος Κεφαλονιάς, με 87 (82 στον αιγιαλό και 5 σε δάση),
- Ο Δήμος Πατρέων, με 78 (60 στον αιγιαλό και 18 σε δάση),
- Ο Δήμος Μεσολογγίου, με 73 αυθαίρετα, όλα στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, Παναγιώτη Βαγιώτα, ο οποίος συντονίζει την τεράστια αυτή προσπάθεια, ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αυθαίρετη δόμηση, κυρίως σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η καταγραφή συνεχίζεται, εμπλουτιζόμενη, διαρκώς, με νέα δεδομένα, ενώ ήδη συγκεντρώνονται τα Α.Φ.Μ. όσων έχουν προβεί σε ανεγέρσεις αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να επιβαρυνθούν και με τα έξοδα κατεδάφισης, μέσω των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κοινοποίησαν προς όλες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας το πόνημα της διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, ως παράδειγμα βέλτιστης και πρότυπης εργασίας, καθώς και το σύστημα κριτηρίων, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα οριστικό μοντέλο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Σ.Σ. Εκτενή αναφορά στις πρωτιές που κατέγραψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, μέσω της διεύθυνσης Τεχνικού ελέγχου, στην καταγραφή και αξιολόγηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων έκανε σε πρόσφατο φύλλο της η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου, υπό τον τίτλο «Στην τσιμπίδα 1.047 αυθαίρετα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου».