Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στο Αιγαίο όλος ο στόλος!

Όλος ο Ελληνικός Στόλος βρίσκεται ανατολικά της Κρήτης συμμετέχοντας σε τρεις διαφορετικές  ασκήσεις. Σε μία επίδειξη ναυτικής ισχύος το Ελληνικό Πολεμικό έχει εμπλέξει όλες τις μονάδες του στις ασκήσεις “Γρίπος”, “Ορμή” και “Αστραπή”,με κύρια δραστηριότητα στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, επιλογή όχι τυχαία.Τα σενάρια των ασκήσεων προβλέπουν κυριολεκτικά τα πάντα,περιλαμβάνουν...
πραγματικά πυρά ακόμη και εκτόξευση Exocet που έχει προγραμματιστεί για σήμερα εναντίον πλωτού στόχου.

Η “επίδειξη ναυτικής ισχύος” σε μία περίοδο που πολύ συζήτηση γίνεται για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, αποδεικνύει αυτό που ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης έχει και δημόσια πει: ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι περικοπές είναι έτοιμο και όπως πάντα ικανό να υποστηρίξει με τα μέσα που διαθέτει οποιαδήποτε επιχείρηση του ζητηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν είναι οργανικό μέρος της άσκησης , εκ των πραγμάτων σε ορισμένα σημεία της άσκησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί έλεγχος διασύνδεσης και συντονισμού των Κέντρων Θαλάσσιας κλπ Επιτήρησης Ελλάδας,  Κύπρου και Ισραήλ.

Αυτό ισως γίνει αφενός στο πλαίσιο  εθνικών σχεδίων  και αφετέρου στο πλαίσιο της διαμορφούμενης τριμερούς συνεργασία για έλεγχο των περιοχών υδρογονανθράκων.
Πρόκειται στην ουσία για την  ανάπτυξη δυνατοτήτων, γνωστή διεθνώς, ως  ISR (Intelligence Surveillance Reconnaissance)  οι οποίες   παρέχουν  διαρκή,  έγκαιρη  και  έγκυρη  εικόνα των  τεκταινομένων  στην περιοχή  ενδιαφέροντος.. Ήδη επιμερους στοιχεία αυτής της συνεργασίας , όπως έχει γράψει το OnAlert  έχουν αναπτυχθεί, ωστόσο αυτό που λείπει είναι η έμπρακτη δοκιμή στον μέγιστο βαθμό. Γιαυτό θεωρείται β΄έβαιο ότι τέτοιες ευκαιρίες παρουσίας πλοίων και άσκησής τους στο ανατολικό μέρος του FIR Aθήνας θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτές τις ημέρες.

ΠΗΓΗ:http://www.onalert.gr/