Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στην κυβερνητική πολιτική

Το μνημόνειο III συνοδεύτηκε από μερική επαν αδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποτέλεσμα αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν η χρονική επέκταση της περριόδου προσαρμογής,το δεύτερο κούρεμα του χρέους κατά 40 δις ευρώ και τα 52,5 δις του δανείου.
Μολονότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, που πρέπει να αλλάξουν η συμβολή...
της ΔΗΜΑΡ,σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία και θα συνεχίζεται υπήρξε καθοριστική.

Η ΔΗΜΑΡ ήταν το πρώτο κόμμα το οποίο έθεσε το ζήτημα για τη χρονική επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2 έτη.

Η ΔΗΜΑΡ απέρριψε την προσέγγιση, που επιδίωκε την δημοσιονομική προσαρμογή αποκλειστικά μέσω της περικοπής δαπανών, γιατί έτσι οδηγούμαστε σε σημαντικές περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι τμήμα της προσαρμογής πρέπει να αφορά το σκέλος των εσόδων (καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Διεκδίκησε στο πρόγραμμα των 11,5 δις (+ 3 δις λόγω δημοσιονομικού κενού)να συμπεριληφθούν και φορολογικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η πίεση για περικοπές στους μισθούς  και σστις συντάξεις.

Η εφαρμογή της ρήτρας του ισοδύναμου για τη λήψη θετικών μέτρων, για σκοπούς που θα αποφασίζει κάθε φορά η κυβέρνηση  και όχι αποκλειστικάγια τη μείωση του χρέους όπως προβλέπει το αρχικό μνημόνειο αποτελεί μια πρόταση της ΔΗΜΑΡ,η οποία υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και εν συνεχεία από την  Τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα μέτρα του Μνημονείου III που άλλαξαν μετά από παρέμβαση της ΔΗΜΑΡείναι:
Σχέδιο νόμου επί του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής
α)Στα εργασιακά  η ανακοπή της επίθεσης που γίνεται από την Τρόικα και η διαφωνία μας για τη διάλυση των εργασιακώνσχέσεων και η περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να ψηφισουμε ΠΑΡΩΝ στο νομοσχέδιο.
β) Με προτάσεις της  στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης  η ΔΗΜΑΡ κατάφερε να αποτρέψει την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για πλήρη σύνταξη από 4500 σε 6000,την επιβολή πλαφόν 1500 ευρώ για ετήσια νοσήλια ανά άτομο ώστε να διατηρηθεί ο δωρεάν χαρακτήρας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

Συνέβαλε ακόμα στην αποτροπή επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά,καθώς και στην αποτροπή κατάργησης της χορήγησης δωρεάν συγγραμμάτων στους φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Κατάφερε να μην συμπεριληφθούν στα τελικά μέτρα του Οικονομικού Επιτλείου οι απολύσεις 15000 υπαλλήλων εντός του 2012.

Τέλος με πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν συμπεριλήφθησαν στα τελικά μέτρα της Κυβέρνησης οι μειώσεις στα αναπηρικά επιδόματα.

Φορολογικός Νόμος για τους συντελεστέςφορολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων.

Η γενική φιλοσοφία του φορολογικού νόμου είναι πολύ μακριά από εκείνη της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι ο νέος τρόπος φορολόγησηςδεν είναι απλός, 
δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά την αυξάνει, δεν είναι αναπτυξιακός. Για αυτό κατέθεσε 7 τροπολογίες οι οποίες απορρίφθηκαν από τηνκυβέρνηση.

Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ είχε δημιουργική παρέμβαση βελτιώνοντας ουσιαστικά όψεις του νόμου κάτι το οποίο όχι μόνο της επέτρεψε να τον ψηφίσει,αλλά κάνει ουσιαστική διαφορά για χιλιάδες φορολογούμενους. Ο βασικός άξονας ήταν η υπεράσπιση της νέας μηχανικής υπολογισμού του φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει της οποίας υπάρχει φοροελαφρυνση για το 75% αυτών. Η πρόταση αυτή αρχικά δεν γίνονταν αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο. Στο τέλος όμως υιοθετήθηκε. Εκτός αυτών η ΔΗΜΑΡ πέτυχε οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια να αντιμετωπίζονται φορολογικά ως μισθωτοί.
Επίσης η ΔΗΜΑΡ έθεσε θέμα κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγισης εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές και την  εφορμαγή εναίας  κλίμακας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής.

Στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων  η  θέση της ΔΗΜΑΡ είναι να υπάρξει απαλλαγή και ελαφρύνσεις για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία και επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας καθώς και οι φορολόγιση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Εκείνο που εκτιμάται συνολικά από τη συμμετοχή  της ΔΗΜΑΡ στη διακυβέρνηση της χώρας είναι η συμαντική συμβολή της με παρεμβασεις και προτάσεις προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις  της κυβερνητικής πολιτικής και να βελτιωθούν τα δυσμενή αποτελέσματα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και την αποφυγή της ανεξέλεκτης χρεωκοπίας της χώρας.