Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

H ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ

Στις αρχές του 2013 διοργανώθηκε στην Κέρκυρα σύσκεψη από τον Πρόεδρο του Κέντρου UNESCO Ιονίου κ. Σκλαβούνο, στην οποία συμμετείχε και η Ε.Σ.Γ.Κ. Κέρκυρας. Θέμα της σύσκεψης η δράση «Υιοθεσία από κάθε συλλογικό φορέα της Κέρκυρας ενός οπωροφόρου δένδρου, ιαματικού θεραπευτικού φυτού, ενός...
λουλουδιού» με στόχο την μετατροπή του νησιού σε Νησί Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε συνέχεια της σύσκεψης αυτής και επιστολής της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO που ακολούθησε, σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Σ.Γ.Κ. Κέρκυρας στηρίζει την προσπάθεια αυτή όπως και την συμμετοχή των σχολείων της Κέρκυρας στο όλο εγχείρημα.

Στα πλαίσια λοιπόν της δράσης αυτής, προτείναμε κατ’ αρχή την υιοθεσία από κάθε δημοτικό σχολείο κυρίως, αλλά και από γυμνάσια ή λύκεια όπου είναι δυνατόν (λόγω και της ύπαρξης δυνατότητας ενασχόλησης των μαθητών ανάλογα με την βαθμίδα εκπαίδευσης που βρίσκονται) ενός δένδρου ή φυτού ή λουλουδιού κλπ, ώστε να δημιουργηθούν στα χωριά του νησιού μας αλλά και στις συνοικίες της πόλης της Κέρκυρας χώροι καλλωπισμένοι με πράσινο, που θα φροντίζονται μόνιμα από τους εκάστοτε μαθητές των αντίστοιχων σχολείων και θα είναι οι χώροι αυτοί μόνιμες εστίες φυσικού καλλωπισμού, ίδιο χαρακτηριστικό κάθε περιοχής ή συνοικίας του νησιού μας. Εστίες πράσινου που πέραν του φυσικού καλλωπισμού θα ενδυναμώσουν και την οικολογική συνείδηση της νέας γενιάς, την ευαισθησία της και την αγάπη της για την φύση και σε τελική ανάλυση θα είναι οι εστίες αυτές και ο κινητήριος μοχλός για την στροφή της πορείας αυτού του τόπου σε Νησί Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση το απαράμιλλο και διαχρονικό αγαθό που διαθέτει απλόχερα αυτός ο τόπος, την απαράμιλλη, μοναδική  και εκπληκτικής ομορφιάς φύση του.

Η εν λόγω υιοθεσία φυσικά, μπορεί επίσης να είναι πολυμορφική και σε άλλα επίπεδα (τράπεζα πληροφοριών, ιστορική επαγγελματική ενασχόληση, παράδοση και προοπτικές κλπ).

Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι για τα όποια φυτά, λουλούδια, δένδρα κλπ που θα χρειαστούν προς φύτευση και για τα οποία ενδεχόμενα θα υπάρχει κάποιο ή σημαντικό οικονομικό κόστος προμήθειας, δίνεται η  δυνατότητα να τα προμηθευτούν τα σχολεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση, μέσω χορηγιών από φορείς του νησιού μας που ήδη έχουν προσφερθεί να στηρίξουν την δράση αυτή.




Αγαπητοί Δ/ντές των σχολείων, μαθητές και γονείς.

Θεωρούμε ότι σε πρώτη φάση όλα τα δημοτικά σχολεία, αλλά και  γυμνάσια και λύκεια της  Κέρκυρας  μπορούν να στηρίξουν την δράση αυτή, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία  με άλλα σχολεία και σε κάθε περίπτωση η ΕΣΓΚ Κέρκυρας θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια, όπως φυσικά και το Κέντρο UNESCO Ιονίου που προωθεί την δράση αυτή. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμμετάσχετε με θέρμη και ευχαρίστηση στην δράση αυτή, που ήδη αναπτύσσεται στο νησί μας και αγκαλιάζεται μέρα με την ημέρα από όλο και περισσότερους φορείς του τόπου μας. Είναι άλλωστε μοναδική  ευκαιρία να δώσουμε στο νησί μας και μια άλλη εικόνα, αυτήν της πραγματικής Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση την διαχρονική φυσική κληρονομιά που κουβαλάει και συνεχίζει ακόμη να διαθέτει αυτός ο τόπος.



Για την Ε.Σ.Γ.Κ. Κέρκυρας


Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Γιώργος Νίνος